Tam güneş tutulması kaç yılda bir olur? İşte Güneş tutulmaları hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Tam güneş tutulması kaç yılda bir olur İşte Güneş tutulmaları hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2022 14:14

Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayına Güneş tutulması deniliyor. Tam ve halkalı, hibrit ve parçalı olmak üzere kendi içinde ayrılan bu tutulmaların yıllık periyodik tarihleri merak ediliyor. Peki, tam Güneş tutulması kaç yılda bir olur?

Haberin Devamı

2022 yılında Türkiye’den gözlemlenebilecek tek güneş tutulması başladı. Bugün gerçekleşen ve ‘parçalı tutulma’ niteliğinde olana tutulmanın ardından, tam Güneş tutulması hakkındaki araştırmalar hız kazandı. İşte, Güneş tutulmaları hakkında bilgiler...

TAM GÜNEŞ TUTULMASI KAÇ YILDA BİR OLUR?

Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur.

Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.

Haberin Devamı

TAM GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Tam güneş tutulması, Ay'ın Güneş'i Dünya'dan disk halinde görünen ışıkyuvarını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş'in çok parlak olan ışıkyuvarı Ay'ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş'in ışıkyuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası: