Güncelleme Tarihi:
Kurban ibadetini yerine getirmeye hazırlanan müslümanlar yarın diğer ibadetlerine de yoğunlaşacak. Kurban Bayramı'na kavuşmanın hissettirdiği maneviyatı edeceği dua ve kılacağı namazlarla göstermek isteyenler, arefe gününden ibadetlerini yerine getirmeye başladı. Şükür namazı, normal günlerde herhangi bir dileğin veya beklentinin gerçekleştirilmesi sonrası müslümanlar tarafından kılnan bir namazdır. Peygamber Efendimiz birçok kez şükür namazı kılarak bunu ümmetine tavsiye etmiştir. Diğer vakit namazlarında olduğu gibi şükür namazı kılınmadan önce abdest almak ve niyet etmek gereklidir. Şükür namazı iki rekattan oluşmaktadır. Peki Şükür namazı kurban kesikten sonra kılınır mı? Kurban Bayramı'nda şükür namazı kılınmalı mı? İşte, şükür namazı kılınışı ve diğer detaylar...
ŞÜKÜR NAMAZI KURBAN KESTİKTEN SONRA KILINIR MI?
Dinen esas olarak kurban namazı diye bir namaz yoktur . Bu namazın dini bir gereklilik olduğu inancı veya kaanati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah’ın verdiği nimete şükür olarak namaz kılabilir.
Şükür namazı kılmak için öncelikli olarak niyet etmek gerekmektedir. Niyet ettim Allah rızası için iki rekat şükür namazı kılmaya diyerek niyet edilmektedir. Daha sonra Allahu Ekber denilerek tekbir alınır ardından Subhaneke okunur ve besmele çekilir. Fatiha suresi okunur ve bir zammı sure yahut Kuranı kerimden ayet okunur. Rukuya gidilir ve sonra secde yapılır daha sonra ikinci rekatta da aynı şekilde Fatiha ve Zammı sure okunduktan sonra ruku ve secdeden sonra son oturuşta ettahiyyatü, salli, barik ve Rabbena duaları okunur ardından selam verilir.
ŞÜKÜR NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Şükür namazında sünnete itibar edildiği için iki rekat olarak kılınmaktadır. Nafile namazların bir çoğunda iki rekat şeklinde kılınması sünnet olmaktadır.Şükür namazında nafile namaz olduğu için Fatihadan sonra herhangi bir zammı sure okunabilmektedir. Bazı alimler şükür namazında birinci rekatta kafirun suresini ikinci rekatta ise ihlas suresini okumayı tavsiye etmişlerdir. Özellikle sıkıntılı zamanlarda da bu şekilde nafile kılınmaktadır.