Seçmen kağıdı zorunlu mu? Seçmen kağıdı e-Devlet'ten çıkarılır mı? İşte, oy kullanırken gerekli belgeler

Güncelleme Tarihi:

Seçmen kağıdı zorunlu mu Seçmen kağıdı e-Devletten çıkarılır mı İşte, oy kullanırken gerekli belgeler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2023 11:12

14 Mayıs Pazar günü milyonlarca seçmen sandık başına giderek vatandaşlık görevini yerine getirecek. Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili seçimleri için oy kullanacak vatandaşların seçmen kağıdı olmadan oy kullanılıp kullanılmayacağını araştırıyor. Seçmenler, oy kullanacakları sandık bilgisinin bulunduğu seçmen kağıtlarını e-Devlet üzerinden görüntüleyebiliyor. Peki Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı zorunlu mu, nasıl çıkarılır? İşte, seçimde oy kullanmak için gerekli belgeler...

Haberin Devamı

Pazar günü Cumhurbaşkanı belirlemek ve 28. dönem milletvekili adaylarına oy vermek için yüzbinlerce kişi oy kullanacağı okullara akın edecek. İllere ve siyasi partilere göre milletvekili adayları YSK'nın resmi internet sayfasında bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı için ise Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan oy pusulasında yer alacak. Oy kullanma işlemleri Pazar günü saat 08.00'de başlayacak ve saat 18.00'da sona erecek. Vatandaşlar eski kimlik olarak da bilinen nüfus cüzdanı ile oy kullanabilecek. Oy kullanılacak sandık bilgisine ise seçmen kağıdı üzerinden ulaşılıyor. Peki Seçmen kağıdı zorunlu mu? İşte, detaylar...

SEÇMEN KAĞIDI ZORUNLU MU?

Seçim günü vatandaşların oy kullanacakları sandıkları gösteren seçmen bilgi kağıdının yanlarında bulunması zorunlu değil. Ancak sandık listesinde adı bulunmayan ve seçmen kağıdında yer almayan sandıklarda oy kullanılmayacak. 

Haberin Devamı

Seçmen bilgi kâğıdı ile gelmeyenler, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını e-Devlet, YSK’nın internet sitesi, mobil uygulaması ya da çağrı merkezinden öğrenip oyunu kullanabilecek.

OY KULLANIRKEN HANGİ BELGELER GEREKLİ?

Seçmenlerin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resimli ve resmi nitelikteki kimliğini yanında bulundurması zorunlu olacak.

Bu belgeler nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, “kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgelerdir.