Güncelleme Tarihi:
Seçim günleri birçok kamu çalışanı ek gelir elde etmek amacıyla sandıklarda görevli olacak. Kamu çalışanlarının görev yerleri ise görev yaptıkları il ve ilçeye göre belirlenmektedir. Yüksek Seçim Kurulu mevzuatında yer alan bilgiye göre idare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu’nun 3. maddesinde yazılı olan sivil memurlar dahil askeri şahıslar ile birlikte TBMM Meclis üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler. Seçimlerde görev alan sandık görevlileri sandık çevresinde düzenin sağlanması ve Sandıktan çıkan zarfları, oy pusulalarını saymak, dökümlerini ve sonuçlarını tutanağa geçirmek ile görevlidir. Peki Seçim görevi zorunlu mu, kimler yapabilecek? İşte, detaylar…
KAMU ÇALIŞANLARINA SEÇİM GÖREVİ ZORUNLU MU?
Yüksek Seçim Kurulu, 135 sayılı genelgede yer alan bilgiye göre “ İlçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin (298 sayılı Kanunun 26. maddesinde sayılanlar hariç) listesi, mülki idare amiri tarafından yerleşim yeri adresleri esas alınmak suretiyle ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilir.
İlçe seçim kurulu başkanı, bu kamu görevlileri arasından ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanları sandık kurulu başkanı olarak belirler. Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık eder.
SEÇİM GÖREVİ NASIL İPTAL EDİLİR?
Seçim görevinin iptali için, görevi veren ilçe seçim kuruluna başvurmanız gerekir. Bu başvurunun durumuna göre seçim göreviniz iptal edilebilir. Sandık kurulu görevleri, 298 sayılı Kanun'un 22. ve 23. maddesine göre belirlenmektedir.
ÇOĞUNLUĞUN SAĞLANAMAMASI DURUMUNDA NE OLUR?
Sandık başında, oy verme başlamadan önce veya oy verme sırasında, sandık kurulu
üyelerinden biri veya birkaçı görevini yapmazsa, ceza hükümleri saklı kalmak üzere, yerine yedek üyelerden biri getirilir.
Şayet, bu dahi mümkün olmaz ve kurul üyeleri sayısı üçten aşağı düşerse bu konu tutanağa geçirilir ve eksiklikler, o sandık alanında seçme yeterliliğine sahip, okur-yazar olanlar arasından başkanın seçeceği kimselerle tamamlanır (298/73).
Göreve gelmeyen veya bırakıp giden başkan yahut üyenin yerine görevlendirilen kişi, önceki başkan veya üye daha sonra gelse dahi görevini sürdürür.
Sandık kurulu başkanının görevi başına gelmemesi veya bırakıp gitmesi halinde, yerine kurulun partili olmayan üyelerinden en yaşlısı başkanlık eder. Yaş konusunda uyuşmazlık çıkarsa nüfus cüzdanındaki bilgi esas alınır. Sandık kurulu başkanı ve üç üyenin hazır bulunması halinde eksik üyeliklerin tamamlanması yoluna gidilmez.