Repo faizi nedir, ne demek? 1 haftalık vadeli repo faizi hakkında detaylar

Güncelleme Tarihi:

Repo faizi nedir, ne demek 1 haftalık vadeli repo faizi hakkında detaylar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2023 14:15

Repo faizi, finansal gelişmeleri takip eden kişiler tarafından merakla araştırılıyor. Merkez Bankası'nın 2018 yılından bu yana uyguladığı 1 haftalık vadeli repo faizi, pek çok kişinin detayını merak ettiği konu olmaya devam ediyor. Peki, 1 haftalık vadeli repo faizi nedir ne demek? İşte, o detaylar

Haberin Devamı

Repo faizi, bir finansal işlem olan repoya ilişkin olarak uygulanan faiz oranıdır. Repo, menkul kıymetlerin (genellikle devlet tahvilleri veya bonolar) bir yatırımcı tarafından bir finansal kuruma (genellikle bir banka veya merkez bankası) satılması ve belirli bir süre sonra geri satın alınması anlamına gelir.

Repo işlemi, genellikle kısa vadeli bir borçlanma yöntemi olarak kullanılır ve likidite sağlama veya portföy yönetimi amacıyla gerçekleştirilir. Repo faizi, menkul kıymetin geri satın alındığı fiyata eklenen faiz oranını ifade eder. Bu faiz oranı, repo işleminin vadesi ve diğer piyasa koşullarına bağlı olarak belirlenir.

REPO FAİZİ KİM TARAFINDAN BELİRLENİR?

Repo faiz oranları, merkez bankaları, bankalar ve diğer finansal kurumlar tarafından belirlenir ve genellikle ekonomik koşullar, para politikası hedefleri ve piyasa talepleri gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 

Haberin Devamı

1 HAFTALIK VADELİ REPO FAİZ ORANI NEDİR?

Merkez Bankası tarafından verilen 1 haftalık vadeli faiz oranı, Merkez Bankası politika faizi olmuştur. Ayrıca Merkez Bankası “gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine” karar vermiştir.