Phubbing nedir? 7'den 70'e çağın yeni hastalığı phubbing hakkında bilinmesi gerekenler

Güncelleme Tarihi:

Phubbing nedir 7den 70e çağın yeni hastalığı phubbing hakkında bilinmesi gerekenler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2023 09:56

Phubbing her ne kadar uzak bir terim gibi gelse de dünya üzerinde yaşamını sürdüren milyarlarca insanın yaşadığı yeni çağ sorunları arasında yer almaktadır. İngilizce ‘phone’ (telefon) ile ‘snubbing’ (hor görmek, adam yerine koymamak) kelimelerinden türetilen phubbing, özetle, karşınızdaki sizinle konuşurken, cep telefonuyla oynaması ve sizinle ilgilenmemesini tanımlamaktadır. Uzmanlar, phubbing hakkında endişelerini dile getirdi.

Haberin Devamı

İnsan ilişkilerinde git gide problemlerin artışına neden olan phubbing, uzmanların da gündemindeki konular arasında yer aldı. Cep telefonlarının akıllı telefon modu ile pek çok işlevi yerine getirmesiyle birlikte kullanıcıların zaman geçirme süreleri de artış gösterdi. Bununla birlikte sosyal medya takibinin de artış göstermesi, cep telefonu ile oluşan bağlılıkların da yükselmesine neden oldu. 

KİŞİLERARASI İLETİŞİMİ SEKTEYE UĞRATIYOR

İletişim halinde olunan kişinin karşısındaki kişiyi dinlemek yerine telefonuyla zaman geçirmesi, karşıdaki kişiyi kaile almama anlamını ortaya çıkarabiliyor. Böylece ikili ilişkiler de zarar görmüş oluyor.

ÇALIŞMA HAYATINDA AST-ÜST İLİŞKİSİNE ZARAR VERİYOR

Çalışma hayatında ise ‘phubbing’in daha farklı bir anlamı var. Çalışanlar, bir sorunlarını aktarmaya yahut dert anlatmaya çalışırken, şefleri, müdürleri bir yandan cep telefonuyla ilgileniyor, mesajlarına cevap veriyorsa, haliyle ‘adam yerine koyulmadıkları’ duygusuna kapılıyorlar. Yöneticilerine ama daha da vahimi, kendilerine olan güvenleri (ve sonuçta verimlilikleri) azalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası: