Misyon şefi nedir, görevleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Misyon şefi nedir, görevleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2022 15:00

Misyon şefi, diplomaside önemli bir yere sahip olan görev tanımına sahiptir. Diplomatik statü olarak konsolosluklarda bulunan en üst mercideki kişiyi ifade eden misyon şefi, Büyükelçi, Daimi Temsilci, Temsilci, Elçi, Maslahatgüzar olarak belirlenebilmektedir. İşte, misyon şefi hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Misyon Şefi, diplomatik temsilciliklerin Büyükelçi, Daimi Temsilci, Temsilci, Elçi veya Maslahatgüzar unvanlarından birini taşıyan en üst yöneticisidir. Bir yabancı ülke Devlet Başkanı nezdinde akredite Misyon Şefi Büyükelçi Türkiye Cumhuriyetini temsil eder ve bu sıfatla o ülkede diğer Misyon Şefleri de dahil, bütün memurlardan önde gelir. Ancak, protokol sırasının tayinini gerektiren toplantı ve törenler esas itibariyle diğer bir Misyon Şefi Büyükelçinin görev alanı içinde ise, o Misyon Şefine öncelik verilir. Misyon Şefi Elçiler, Büyükelçilerden sonra, Misyon Şefi olmayan Elçilerden önce gelirler

Diplomatik temsilciliklerdeki protokol sırası aşağıda gösterilmiştir;

a) Misyon Şefi (Büyükelçi, Daimi Temsilci, Temsilci, Elçi, Maslahatgüzar).

b) Elçi - Müsteşar veya yoksa misyon şefinin yokluğunda onun yerini alacak en kıdemli meslek memuru, daimi temsilciliklerde daimi temsilci yardımcısı.

c) Silahlı Kuvvetler Ataşesi veya rütbe ve kıdem sıralarına göre askeri ataşeler.

d) Diğer Müsteşarlar, Müşavirler ve Uzman Müşavirler (4 üncü dereceden yüksek olmak üzere kadro derecelerine, kadro derecelerinde eşitlik halinde kıdem sıralarına göre).

e) Askeri Ataşe Yardımcıları (Kadro dereceleri 3 ve daha yüksek olanlar).

f) Başkatipler.

Haberin Devamı

g) Askeri Ataşe Yardımcıları, Müşavir Yardımcıları (7 nci dereceden yüksek olmak üzere kadro derecelerine, kadro derecelerinin aynı olması halinde kıdem sıralarına göre), 6 ncı dereceden yukarı ihtisas birimi şefi ateşeler.

h) İkinci Katipler.

ı) 7 nci derece Müşavir Yardımcıları (Kendi aralarındaki kıdeme göre).

j) Üçüncü Katipler ve 8 inci ve daha yukarı derecede diğer ataşeler (Kendi aralarındaki kıdeme göre).

k) Diğer Ataşeler (Güvenlik ataşeleri hariç).

l) Ataşe Yardımcıları.

m) İdari Memurlar, Haberleşme Teknisyenleri (Diplomatik statüye sahip olmaları halinde).

n) Askeri Ataşeliklerde görevli astsubaylar.

o) Güvenlik Ataşeleri.