Li-Fi nedir, nasıl çalışır? Bakan Karaismailoğlu ilk detayları duyurdu

Güncelleme Tarihi:

Li-Fi nedir, nasıl çalışır Bakan Karaismailoğlu ilk detayları duyurdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2022 15:00

Li-Fi teknolojisi, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından duyuruldu. Bakan Karaismailoğlu, Türksat 6A haberleşme uydusunun entegrasyon ve testlerinin hızla devam ettiğini belirterek, "Bu uydumuzu, Cumhuriyeti’mizin 100’üncü kuruluş yıl dönümünde uzaya göndereceğiz. Haberleşme uydularımızın da sağlayacağı iletişim ortamında; 6G haberleşme teknolojilerinde Wi-Fi yerine Li-Fi; yüksek enerjili LED’lerle görünür ışıkla haberleşme teknolojileri kullanılacak. 3 boyutlu duyusal genişletilmiş gerçeklikle tanışıp, yüksek kaliteli mobil hologram ve dijital ikizlerle tanışacağız" dedi. Peki, Li-Fi nedir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Li-Fi, İngilizce Light Fidelity teriminin kısatlmasıdır. Işık ağı olarak da telaffuz edilebilecek olan bu teknoloji, Prof. Harald Haas tarafından icat edilmiştir. Görünür ışık iletişimi kullanan Li-Fi ile, Wi-Fi teknolojisinden yaklaşık olarak 100 kat daha hızlı veri aktarımı sağlanabileceği laboratuvar ortamında yapılan testler ile gösterilmiştir. Wi-Fi bağlantısı duvarın ötesine sinyal gönderebilirken, Li-Fi bağlantısında ışık engellendiği zaman iletişim kesilmektedir.

Lİ-Fİ TEKNOLOJİSİ NASIL ÇALIŞIR?

Kullanıcıların bir diğer merak ettiği konu ise Lİ-Fİ Teknolojisinin çalışma şekli ve uygulama alanları oluyor. Bilgisayarınızdan ya da tabletinizden veri iletimi sağlamak için LED ampullerden yayılan ışığı kullanan bir teknoloji olarak öne çıkıyor. LED ışıktan gelen sinyallerin alınması için alıcı bulunmasına karşın; ışıktan gelen sinyallerin LED ampullere geri gönderilmesi için ise verici mevcuttur. 

Haberin Devamı

Bir ağ içerisine birden fazla ışık eklenebilen Lİ-Fİ Teknolojisi sayesinde kullanıcılar herhangi bir bağlantı kaybı yaşamadan ışıklar arasında geçiş yapıyor. Lİ-Fİ teknolojisinde verilerin aktarılmasını sağlayan LED ampullere yakın olmak da gerekmez. Doğrudan bir ampul altında olmaya gerek kalmadan bağlantı sağlanabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası: