İmsak vakti nedir? İmsak vakti ne zaman başlar ve biter? İşte Diyanet açıklaması

Güncelleme Tarihi:

İmsak vakti nedir İmsak vakti ne zaman başlar ve biter İşte Diyanet açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2023 02:10

Mübarek Ramazan-ı Şerif 23 Mart tarihinde başladı. Oruç ibadetleri için sahur sofralarına oturacak olan Müslümanlar, imsak vaktinde niyet edecekler. İmsak vakti, oruca başlanan saat ve gecenin sona erdiği vakit olarak bilinmektedir. Yatsı namazı vaktinin sona erdiğini ve sabah namazı vaktine girildiğini ifade eden imsak vakti, sabah ezanının da okunduğu andır. Peki, İmsak vakti nedir? İmsak vakti ne zaman başlar ve biter? İşte, o konu hakkında Diyanet açıklaması.

Haberin Devamı

Sahurda imsak vaktinin ne zaman başlayıp ne zaman biteceği ibadetlerini ihya edenlerin yoğunlaştığı konulardan oldu. Bu sene 2023 ramazan orucu 23 Mart'ta başladı. Takvimlerde yer alan imsak, oruca başlama vaktini ifade etmektedir.

İMSAK VAKTİ NEDİR?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

İMSAK VAKTİ NE ZAMAN BAŞLAR NE ZAMAN BİTECEK?

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

Haberin Devamı

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.