Güncelleme Tarihi:
Gelen son dakika bilgisine göre İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi, CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında 'zorla getirilme' karar verdi. Zorla getirme kararı nedir sorusu da bu gelişmeyle birlikte araştırılmaya başlandı. Zorla getirme kararı, soruşturma ve kovuşturma aşamasında ilgililerin dinlenmesi ile işlemlerin yürütülmesi amacıyla gerçekleştirilen bir hukuki işlemdir. İşte detaylar…
Zorla getirme kararı, mahkeme veya savcılık tarafından bir kişiyi ifade vermesi, tanıklık yapması veya yargılama sürecine katılması için zorunlu olarak adli makamlara getirmek amacıyla verilen bir emirdir. Bu karar, genellikle kişinin çağrılara rağmen duruşmalara katılmaması, ifadesini vermemesi veya tanık olarak mahkemede bulunmaktan kaçınması durumunda alınır. Karar verildiğinde, kolluk kuvvetleri kişiyi zorla mahkemeye veya ilgili adli makama getirir. Zorla getirme kararı adli süreci aksatmadan devam ettirmek için uygulanan bir yöntemdir.
Zorla getirme kararı, kararı veren mercinin talimatının kolluk kuvvetine bildirilmesi ile icra aşamasına geçmektedir. Uygulamada genellikle kolluk birimi tarafından hakkında zorla getirme kararı verilen kişinin evine tebligat yapılır. Yapılan tebligatın ardından hakkında zorla getirme kararı verilen kişinin dinlenmesi için hazır bulundurulması ile kolluk tarafından işlemin yerine getirildiğine dair evrak düzenlenir.
Hakkında tutuklama kararı verilmesi veya yakalama emri düzenlenmesi için yeterli nedenler bulunan veya 145. maddeye göre çağrıldığı halde gelmeyen şüpheli veya sanığın zorla getirilmesine karar verilebilir.
Zorla getirme kararı, şüpheli veya sanığın açıkça kim olduğunu, kendisiyle ilgili suçu, gerektiğinde eşkâlini ve zorla getirilmesi nedenlerini içerir.
Zorla getirme kararının bir örneği şüpheli veya sanığa verilir.
Zorla getirme kararı ile çağrılan şüpheli veya sanık derhal, olanak bulunmadığında yol süresi hariç en geç yirmi dört saat içinde çağıran hâkimin, mahkemenin veya Cumhuriyet savcısının önüne götürülür ve sorguya çekilir veya ifadesi alınır.
Zorla getirme, bunun için haklı görülecek bir zamanda başlar ve hâkim, mahkeme veya Cumhuriyet savcısı tarafından, sorguya çekilmenin veya ifade almanın sonuna kadar devam eder.
Zorla getirme kararının yerine getirilememesinin nedenleri, köy veya mahalle muhtarı ile kolluk görevlisinin birlikte imzalayacakları bir tutanakla saptanır.
Çağrıya rağmen gelmeyen tanık, bilirkişi, mağdur ve şikâyetçi ile ilgili olarak da zorla getirme kararı verilebilir.” şeklinde düzenlenmiştir.