Güncelleme Tarihi:
Tarihin önemli isimlerinden birisi olan Yunus Emre karakteri Kuruluş Osman dizisine dahil oluyor. 5. sezonu ile 5 Ekim Çarşamba akşamı yeniden izleyici karşısına çıkacak Kuruluş Osman dizisi oyuncu Gökhan Atalay’ı kadrosuna kattı. Atalay, daha önce TRT 1 ekranlarında yayınlanan Yunus Emre Aşkın Yolculuğu dizisinde Yunus Emre karakterini canlandırmıştı. Peki, Tarihi bir karakter olan Yunus Emre hangi yıllarda, kaçıncı yüzyılda yaşamıştır?
Gökhan Atalay, Yunus Emre karakteriyle ‘Kuruluş Osman’da! Daha önce canlandırdığı 'Yunus Emre' karakteriyle akıllara kazınan Gökhan Atalay, bu kez Kuruluş Osman'da yer alacak!
Sultan Mesut'un ölümüyle Anadolu Beyliklerini bir arada tutan Selçuklu Devleti yıkılır. Şimdi Anadolu'nun kudretli Beyleri, kurulacak devlet için karşı karşıya gelecektir. Yitesiye savaşların, mücadelenin, zeka ve her türlü hilenin kullanılacağı sultanlık yolunda, Osman Bey'in manevi rehberi Yunus Emre olacaktır. Yunus Emre, Osman Bey'in içine düştüğü birçok sıkıntıda o'nun yolunu aydınlatacaktır.
Yunus Emre 1238 ile 1328 yılları arasında yaşamış Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf ve halk şairidir. Kesin olarak doğum tarihi bilinmeyen Yunus Emre 13. yüyzılın ortası ile 14. yüzyılın ilk çeyreği arasında yaşamını sürdürmüştür. Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti'nin dağılmaya ve Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde büyüklü küçüklü Türk beyliklerinin kurulmaya başlandığı 13. yüzyıl ortalarından 14. yüzyılın birinci çeyreğine kadar Orta Anadolu havzasında, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yer alan Sarıköy'de yetişmiş ve Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Tapduk Emre'nin dergâhında yaşamıştır.
Türk tasavvuf edebiyatı sahasında kendine has bir tarzın kurucusu olan Yunus Emre, Ahmed Yesevî ile başlayan tekke şiiri geleneğini özgün bir söyleyişle Anadolu'da yeniden ortaya koymuştur. Yalnızca halk ve tekke şiirini değil, divan şiirini de etkileyen Yunus Emre, tasavvufla beslenen dizelerinde insanın kendisiyle, nesnelerle ve Allah ile olan ilişkilerini işledi ve ölüm, doğum, yaşama bağlılık, ilahi adalet, insan sevgisi gibi konuları ele aldı.
Çağının düşünüş biçimini ve kültürünü konuşulan dille, yalın, akıcı bir söyleyişle dile getirdi. Yunus Emre'nin şiirleri daha söylenip yazıldığı tarihten itibaren ezberlenip okunmaya başlayarak, 14. yüzyıldan itibaren abdallar ve dervişler vasıtasıyla Osmanlı fetihlerine paralel bir şekilde tüm Anadolu ve Rumeli coğrafyasına yayıldı.
Onun şiirleri aynı zamanda asırlardan beri Anadolu'da ve Rumeli'de faaliyet gösteren tarikatların ortak düşüncesi ve sesi hâline gelerek, Alevî-Bektâşî edebiyatı ile Melamî-Hamzavî edebiyatını meydana getiren halk edebiyatının kaynağı oldu. Yunus Emre, 20. yüzyılda yeniden dikkat çekti ve yansıttığı insan sevgisi bakımından yeni bir gözle değerlendirildi. 1991 yılı, UNESCO tarafından "Yunus Emre'nin doğumunun 750. yılı" olarak anılmıştır.