Güncelleme Tarihi:
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 8 Ekim Salı günü kapalı oturum gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Fidan ve Milli Savunma Bakanı Güler, milletvekillerine İsrail’in Lübnan’a işgal girişimi ve bölgedeki gelişmeler konusunda bilgi verecek. Açılış konuşmasını yapan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Milli güvenlik sorunu olarak gördüğümüz İsrail'in bölgedeki yayılmacı politikalarına karşı TBMM olarak birlik beraberlik içinde emin adımlarla ilerlemeliyiz" ifadelerini kullandı.
TBMM gizli oturum, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kapalı kapılar ardında, basına ve halka kapalı olarak gerçekleştirdiği özel bir toplantıdır. Bu oturumlar, genellikle ülkenin güvenliği, dış politikalar, önemli askeri harekâtlar veya devlet sırlarının tartışılması gibi hassas ve kritik konular hakkında görüşmeler yapmak amacıyla düzenlenir.
Basına Kapalıdır: Gizli oturumlar, basının ve halkın katılımına kapalıdır. Sadece milletvekilleri, Meclis Başkanı ve gerekli görülürse ilgili bakanlar katılır.
Tutanaklar Gizlidir: Görüşmelerin tutanakları, belirli bir süre boyunca gizli tutulur ve kamuoyuyla paylaşılmaz. Ancak ilerleyen yıllarda, gizlilik süresi dolduktan sonra bu tutanaklar arşivlerde incelenebilir hale gelir.
Meclis Başkanının Onayı: Gizli oturum yapılması, genellikle Meclis Başkanının onayı ve düzenlemesi ile gerçekleşir. Talep, hükümet veya milletvekilleri tarafından da yapılabilir.
Bu oturumlar, devlet sırlarının korunması ve ulusal güvenliğin sağlanması amacıyla büyük bir gizlilik içerisinde yürütülür ve olağanüstü hallerde tercih edilir.
TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplandı. Açılış konuşması yapan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Milli güvenlik sorunu olarak gördüğümüz İsrail'in bölgedeki yayılmacı politikalarına karşı TBMM olarak birlik beraberlik içinde emin adımlarla ilerlemeliyiz." dedi. TBMM Genel Kurulu, İsrail'in Lübnan'ı işgal girişimi ve bölgede yaşanan gelişmelerin ele alınacağı, hükümetin bilgilendirme yapacağı görüşmeler için kapalı oturuma geçti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İsrail'in Lübnan'ı işgal girişimi ve bölgede yaşanan gelişmelere ilişkin milletvekillerini bilgilendirecek.
Kurtulmuş, Genel Kurulun açılışında yaptığı konuşmanın ardından, yürütmenin, İsrail'in Lübnan'ı işgal girişimi ve bölgede yaşanan gelişmelere ilişkin gündem dışı söz talebi olduğunu bildirdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in gündem dışı konuşma yapmasını içeren talebi yerine getireceğini belirten Kurtulmuş, Danışma Kurulunun, konuyla ilgili önerisini okuttu.
Öneriye göre, bugünkü birleşimde, TBMM İçtüzüğüne göre yürütme tarafından yapılacak gündem dışı konuşmalarda her bir bakana 30'ar, takip eden konuşmalarda siyasi parti gruplarına 20'şer dakika süre verilecek.
TBMM'de grubu bulunmayan partilerden 2 milletvekiline de 5'er dakika söz verilecek.
Genel Kurulda, yürütme tarafından yapılacak gündem dışı konuşmalar ile takip eden konuşmaların ardından gündeme geçilecek.
Gündem dışı konuşmalara geçilmeden önce, AK Parti'nin, görüşmelerin kapalı yapılmasına ilişkin önergesi işleme alındı ve kabul edildi.
Meclis Başkanı Kurtulmuş, Genel Kurul Salonu'nda bulunabilecek üyeler dışındaki dinleyicilerin ve görevlilerin dışarıya çıkmaları gerektiğini belirtti.
İdare amirlerinden salonun boşaltılmasını isteyen Kurtulmuş, daha sonra hazırlıklar için birleşime ara verdi.
Kapalı oturuma geçildiği için, yeminli stenograflar ile görevliler dışındakiler salon dışına çıkarıldı. Meclisteki Genel Kurul salonuna bitişik basın büroları ve kulisler de boşaltıldı.
Genel Kurul, aranın ardından kapalı oturuma geçti.
Kapalı oturuma, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da katıldı.
TBMM Başkanı Kurtulmuş ile Divan üyelerinin, oturumda Türk ve Filistin bayraklarının yer aldığı atkı taktığı görüldü.