Güncelleme Tarihi:
Bayram namazları, her yaştan insanı bir araya getiren ve manevi duyguları yükselten bir ibadettir. Bayram neşesinin dışa yansıdığı bayram namazı sonrasında ilk bayramlaşma camilerde gerçekleşir. Diyanet’in açıklamasında yer alan ifadeye göre kendilere cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı kılmak Hanefîler’e göre vâcip, Şâfiîler’e göre sünnettir. Oruç ibadetinin tamamlanmasının sevinç ve coşkusunu yaşamak üzere hep birlikte cemaat ile birlikte kılınan namaz önemli ibadetlerin başında gelmektedir. Bayram namazında farklı olarak hutbe namazdan sonra okunur. Bayram namazı Türkiye genelinde ilk olarak Iğdır’da kılınacak. En son bayram namazı ise saat 07.00’de Çanakkale’de kılınacak. Peki bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazında hangi dua ve sureler okunur? İşte, resimli bayram namazı kılınışı…
1 REKAT KILINIŞI
· İmam sesli, cemaat ise gizlice Allahuekber diyerek iftitah tekbiri alır ve eller göbek hizasında bağlanır.
· Gizlice Sübhaneke okunur.
· Daha sonra imamla birlikte ilave (zâit) tekbirlere geçilir.
· İmam Allahuekber dediğinde eller kulak hizasına kaldırılır ve yanlara salınır.
· İmam 2. tekbiri alır ve eller kaldırılır, yanlara bırakılır.
· İmamla birlikte üçüncü tekbir alınır ve bu defa eller bağlanır.
· İmam gizlice Euzü besmele çektikten sonra açıktan Fatiha ile zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet okur. Cemaat ise eller bağlı şekilde sessizce imamı dinler.
· İmam tekbir aldığında rükuya varılarak 3 defa “sübhâne rabbiye’l-azîm” denir. “Semiallahü limen hamideh” diyerek ruküdan kalkılır.
· Ardından iki kez peş peşe secdeye varılır ve 3 defa “sübhâne rabbiye’l-â’lâ” denir.
· İkinci rekate kalkılır.
2. REKAT KILINIŞI
· İmam; gizlice Besmele çeker, açıktan Fatiha ile zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet okur.
· Cemaat ise sessizce imamı dinler.
· Rükûya gitmeden önce imamın Allahuekber demesiyle tekbir alınır ve eller kulak hizasına kaldırılıp yanlara salınır.
· Aynı şekilde 2. tekbir alınır ve eller yanlara salınır.
· 3. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
· Son olarak, 4. tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmadan rükûya gidilir.
· Rükû ve secdenin ardından oturulur, Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbenâ duaları okunur. Daha sonra “Esselamu aleyküm ve rahmetullah” denilerek önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
· Bundan sonra müezzinle beraber “Allāhüekber Allāhüekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi’l-hamd” diyerek 3 defa tekbir getirilir.
· Bu tekbirlerle birlikte imam-hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar. Hutbe bittikten sonra dua edilerek namaz tamamlanır.
Özellikle yaşları ilerleyen vatandaşlar ile birlikte hastalığı olanlar oturarak bayram namazı kılınıp kılınmadığını merak ediyor. Diyanet’in oturarak namaz kılma ile ilgili yaptığı açıklama şu şekildedir;
Namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan namazını oturarak kılmaktır. Böyle bir kişi namazını kendi durumuna göre diz çökerek veya bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak kılar. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.) nasıl namaz kılacağını soran hasta bir sahabiye “Namazını ayakta kıl. Eğer gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üzere kıl.” (Buhari, Taksiru’s-Salat, 19) buyurmuştur.
Ayakta durabilen ve yere oturabildiği halde secde edemeyen kimse namaza ayakta başlar, rükudan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapar.
Ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamayan kişi namaza ayakta başlar, secdeden sonra namazını oturarak tamamlar.
Ayakta durmaya ve rüku yapmaya gücü yettiği halde yere oturamayan kimse namaza ayakta başlar rükudan sonra secdeyi tabure ve benzeri bir şey üzerine oturarak ima ile eda eder.
Ayakta durmaya gücü yetmeyen, yere de oturamayan kimse namazı tabure, sandalye ve benzeri bir şey üzerine oturarak rüku ve secdeleri ima ile yerine getirir.
Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sayfasından 81 ilin bayram namazı vakitlerini duyurdu. Bayram namazları, camilerde cemaat ile birlikte kılınacak. Bayram namazları, güneş doğduktan sonra sabah namazının ardından kılınmaktadır. İşte, illerin bayram namazı saatleri;
Adana'da bayram namazı 21 Nisan Cuma günü saat 06.27'de kılınacak.
Ankara'da bayram namazı 21 Nisan Cuma günü saat 06.34'de kılınacak.
İzmir'de bayram namazı 21 Nisan Cuma günü saat 06.59'da kılınacak.
İstanbul'da bayram namazı 21 Nisan Cuma günü saat 06.49'da kılınacak.
Kocaeli'de bayram namazı 21 Nisan Cuma günü saat 06.45'de kılınacak.
Konya'da bayram namazı 21 Nisan cuma günü saat 06.38'de kılınacak.
Ordu'da bayram namazı 21 Nisan Cuma günü saat 06.13'de kılınacak.
Samsun'da Bayram Namazı 21 Nisan Cuma günü saat 06:19'de kılınacak.
İslam âlimlerinin ittifakına göre kadınlar, cuma ve bayram namazlarıyla yükümlü değildirler (Semerkandî, Tuhfe, II, 161, 166; Halîl, Muhtasar, 45, 47; İbn Rüşd, Bidâye, I, 157; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 462). Bununla birlikte Hz. Peygamber (s.a.s.), kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir (Buhârî, Îdeyn, 15, 21; Hac, 81; Müslim, Salâtü’l-îdeyn, 1-3, 10-12). Bu itibarla kadınlar, şartların elverişli olması halinde cuma ve bayram namazlarına katılabilirler.
Bayram namazı, biri Ramazan Bayramı’nda diğeri Kurban Bayramı’nda olmak üzere yılda iki defa kılınan iki rekatlık bir namazdır. Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı kılmak Hanefîlere göre vâcip, Şâfiîlere göre sünnettir.