RAMAZAN AYI ÖNEMİ
Ramazan, Hicrî takvime göre 9. ay ve İslam dininin inancına göre Peygamber Muhammed'e Kur'an ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya ve Terâvih Salat'ına başlanılan aydır. Bu ayda oruç tutmak, İslam'ın beş temel şartından biridir. Ay'ın hilal görünümünün ilk görülüşünden itibaren 29 veya 30 gün boyunca Ramazan'ın sürdüğü, hadislerden alıntılanarak hesaplanmıştır.
Ramazan ayını önemli kılan sebeplerden birisi de kutsal kitabımız olan Kur’an’ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur’an’ı Kerimde Ramazan ayı insanları kurtuluş yoluna götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur’an’ın indiği aydır. (Bakara 2/185) Müslümanlar, ramazan ayında Kuran Kerim okumaya her zamankinden daha çok önem gösterirler. Mübarek ramazan ayı çok şereflidir. Bu ayda yapılan nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur ve cehennemden azat olur, dolayısıyla bu mübarek ayı fırsat bilmeli elimizden geldiği kadar ibadet etmeliyiz. Bu ayı ahiret hayatını kazanmak için fırsat bilmeliyiz.
Ramazanın önemli faaliyetlerinden olan iftarda sadece yemek yeme değil, yemeği aşan hedefler gerçekleşmektedir. Farklı grupların birlikteliği ve bir ibadet içinde bir araya gelmesi hedeflenmektedir. Bireylerin birbirine olan ilgisi, alakası, saygısı ve sevgisi artmaktadır. İnsan kendisini kontrol ederek ve nefis terbiyesi yaparak yanlışlarını, hatalarını görme fırsatı bulmaktadır. O, kendi mevkisini belirleme yoluna gitmekte ve nerede duracağını bilerek neyin peşinde olduğunu tespit etmektedir. Bireyler ve toplumlar arasındaki değişiklikler ve farklılıklar oruç ile yok olmakta, ihtilaflar yok edilerek ortak hedefe birlikte gidilmektedir. Bu da Allah rızasını kazanma ve şahsiyet olarak kamil mümin olma yolunda mesafe alma mücadelesi verilmesiyle kendisini göstermektedir. İnsanlar kendi içlerindeki kendini yakından tanıma ve bu bağlamda ruhun ihtiyaçlarını ve maneviyatın gerekli olduğunu görme yolunda mesafe almaktadırlar.