Güncelleme Tarihi:
Emekliliğine kısa bir zaman kalan vatandaşlar, gündemlerine emekli maaşı hesaplama yöntemlerini aldı. Emekli maaşı hesaplanırken prim günü, yaş ve sigortalılık süresi dikkate alınıyor. 4A, 4B, ve 4C emekli maaşı hesaplama işlemi e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. e-Devlet kapısında T.C. kimlik numarası ve şifresiyle giriş yapan vatandaşlar, emekli olunca alacakları aylıkları detaylı bir biçimde öğrenebilirler. Peki ne kadar emekli maaşı alırım? 2022 Emekli maaşı nasıl hesaplanır? İşte, emekli maaşı hesaplama ekranı…
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında uygulanan sigorta sistemi 4A, 4B ve 4C olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Bu durumda çalışan sigorta sistemi, ödenen primler, prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş faktörleri emekli maaşı hesaplanırken dikkate alınır.
4A SGK’dan emekli olacak vatandaşlar, alacakları emekli aylıklarını hesaplamak için “uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” adresine giriş yapmalıdır. Ardından “TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi” gibi bilgileri eksiksiz dolduran kullanıcılar, emekli maaşını çalıştığı yıl boyunca yatırdığı primlere orantılı olarak hesaplayabilir.
4B Bağ-Kur üzerinden emekli olmaya hazırlanan vatandaşlar e-Devlet ekranı ile sisteme giriş yaparak emekli olduktan sonra alacakları maaş tutarlarını sorgulayabilirler. Bu işlemi gerçekleştirmek isteyen emekli adayları, hizmet dökümü sayfasında yer alan 4B Emekli maaşı hesaplama adresini işaretleyerek esnaf veya tarım işçisi seçeneklerini seçerek emekli maaşını öğrenebilir.
4C emeklisi olmaya hazırlanan vatandaşlar, uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ veya e-Devlet sistemine giriş yaparak aylık olarak alacakları emekli maaşı ücretlerini sorgulayabilirler. Bunun için emekli adayları karşılarına gelen ekrandaki bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.