Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada "Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin şehadeti sebebiyle yarın 1 günlük milli yas ilan edilmiştir." dedi. Bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemleri olarak adlandırılan milli yas, ya da ulusal yas, bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşuyla yaygın olarak gerçekleşiyor. Milli yas ilan edilen günlerde bayrakların yarıya indirilmesi ve eğlence programlarının iptal edilmesi yaygındır. Peki, ulusal yas tatil mi, ne anlama gelir? Milli yas kaç gün? İşte, o konular hakkında bilgiler.
Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gün. Önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilen ulusal yas, aynı zamanda doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ilan edilebilir. Milli yas ilan edilen günlerde bayrakların yarıya indirilmesi ve eğlence programlarının iptal edilmesi yaygındır.
1 günlük milli yas kararı sonrası 2 Ağustos cuma gününün resmi tatil olup olmadığı araştırılmaya başlandı. Milli yaslar ya da ulusal yaslar resmi tatil niteliği taşımazlar. Bu sebeple ülkede yarın mesai normal sürecinde devam edecek.
Milli yaslarda bayrakların yarıya indirilmesi geleneği eski deniz savaşlarına kadar uzanmaktadır. Savaş sonrası yenilen gemi, galip tarafın bayrağını asıyordu. Bunu yapabilmek için de kendi bayrağını yarıya çekerek, üstte yer bırakmak zorundaydı. Hangi ulustan olursa olsun denizde birbirinin yanından geçen gemilerin, geçiş süresince bayraklarını yarıya indirme geleneği, bir saygı ifadesi olarak günümüzde de devam etmektedir.