Güncelleme Tarihi:
Teşrik tekbirleri başlangıcı, bayram vesilesiyle ibadetini yerine getirmek isteyenler tarafından araştırılıyor. 2024 Kurban Bayramı, 16-19 Haziran tarihlerinde idrak edilecek. Yılın ikinci bayramının gelmesiyle teşrik tekbiri Türkçe ve Arapça okunuşu ile fazileti araştırmaları yoğunluk kazandı. Kurban ibadeti, İslam'ın 5 şartları arasında yer alıyor. Kurban Bayramı'yla beraber ibadetler de yerine getirilecek. Bu bağlamda Teşrik tekbiri kaç gün sürer, kaç defa okunur sorularının yanıtı da araştırılıyor. Diyanet İşleri, teşrik tekbirleri ile ilgili bilgileri paylaştı. Peki Teşrik tekbiri nasıl getirilir, kaç defa okunur? Teşrik tekbiri ne zaman başlıyor, kaç gün sürer, hangi gün bitiyor? Teşrik tekbiri kazası olur mu? İşte ayrıntılar...
Hz. Peygamber’in (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivâyetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/438-440 [6273-6278] Dârekutnî, es-Sünen, 2/390-391 [1735-1737]).
Bu itibarla Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir.
Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, 2/43-44; İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/80-82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, 1/484).
Teşrik tekbiri okunuşu; "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi’l-hamd" diyerek teşrik tekbiri getirilir.
Teşrik tekbirinin anlamı: "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur".