Güncelleme Tarihi:
EYT için KGF kredisi başvuruları işverenlerin odaklandığı konulardan oldu. Milyonların uzun süredir beklediği emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde detaylar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Yaş şartının olmayacağı EYT'de işverenler için KGF kredisi imkanı sunulacak. KGF (Kredi Garanti Fonu), KOBİ’lerin ve KOBİ dışı işletmelerin finansmana erişimine destek olan bir fondur. KGF kredisi ile esnaflar ya da KOBİ'ler kredi kullanımını daha kolay tamamlayabilmektedir.
EYT şartlarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz. İşverenlerimizin kıdem tazminatı ödemede güçlük çekmemeleri için Hazine ve Maliye Bakanlığımız KGF destekli bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz. İstihdamın 31 buçuk milyonu aştığı Türkiye’de her vatandaşımızın tecrübesine, bilgisine, emeğine, katkısına ihtiyacımız var. Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için Sosyal Sigorta Prim Teşviki getiriyoruz. Amacımız emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır. " dedi.
Bakanlık, EYT kapsamında işverenlerin kıdem tazminatı yükünü hafifletmeye yönelik de kefalet paketi uygulamaya hazırlanıyor. İş dünyasının finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen Hazine destekli KGF kefalet sisteminin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
EYT’de işverenlerin kıdem tazminatı yükünü hafifletmeye yönelik de kefalet paketi açıklanması planlanıyor. Bakan Nebati tarafından açıklanacak paketlerde ödemesiz dönem imkânının yanı sıra, en az yüzde 75 kefalet oranı olması bekleniyor. Kamu bankalarının yanı sıra özel bankaların da kefalet paketlerine dahil olacağı ve böylece işletmelere uygun finansman imkânları oluşturacağı ifade ediliyor.
KGF (Kredi Garanti Fonu), KOBİ’lerin ve KOBİ dışı işletmelerin finansmana erişimine destek olan bir fondur. KGF kredisi ile esnaflar ya da KOBİ'ler kredi kullanımını daha kolay tamamlayabilmektedir.
Kefalet işlemleri temel olarak;
Portföy Garanti Sistemi (PGS),
PGS Dışı kefaletler (PLS) ve
Doğrudan kefaletlerolmak üzere 3 farklı metodoloji ile işleme alınmaktadır. Her bir kefalet programı için kullanılan metodoloji farklılık gösterebilmektedir.
PGS metodolojisi ile uygulanan kefalet programlarında KGF tarafından ilave bir kredi değerlendirmesi yapılmamaktadır. Kredi verilmesi uygun bulunan işletmeler için bankalarca KGF’ye kefalet başvurusu yapılmaktadır.
PLS metodolojisinde ise kredi/kefalet talebi olan firma, bankaca yapılan değerlendirmeden ayrı olarak KGF tarafından da incelenmekte ve değerlendirilmektedir.
Doğrudan kefalet ürünlerinde banka kredisi söz konusu olmayıp, KGF ile kefalet anlaşması bulunan kurumlardan geri ödemeli destek almaya hak kazanmış firmalar başvuru sonrasında ayrı ayrı incelenmekte ve uygun görülenler için destek sağlayan kuruma hitaben teminat mektubu verilmektedir.
- KOBİ Bankaya kredi başvurusu yapar.
- Banka başvuruyu değerlendirir, içsel derecelendirmesini yapar, krediyi onaylar.
- Banka kefalet talebini KGF’ye iletir.
- KGF uygunluk kriteri kontrolü yapar.
- KGF Bankaya onay verir.
- Banka krediyi kullandırır.
- KOBİ Bankaya kredi başvurusu yapar.
- Banka başvuruyu değerlendirir, içsel derecelendirmesini yapar, krediyi onaylar.
- Banka kefalet talebini KGF’ye iletir.
- KGF, 7 iş günü içinde kredi değerlendirmesi yapar.
- KGF Bankaya onay verir.
- Banka krediyi kullandırır.
- KOBİ, destek sağlayan Kuruma destek için başvurur.
*KOBİ, desteğe teminat olarak gösterilmek üzere Kurum tarafından istenen kefalet için KGF’ye başvuru yapar.
- Kurum destek başvurusunu değerlendirir, onaylar.
* KGF kefalet başvurusunu değerlendirir, onaylar.
- KGF destek sağlayan Kurum’a hitaben düzenlediği kefalet mektubunu KOBİ’ye teslim eder.
- KOBİ, KGF kefalet mektubu ile Kuruma başvurarak desteği kulanır.