Güncelleme Tarihi:
İlk defa 1984 yılında çıkarılan imar barışı ile birlikte kaçak ve çarpık yapıların önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Yeni imar affı düzenlemesinin TBMM Komisyonuna sevk edilmesiyle birlikte imar affı 2023 çıkacak mı, ne zaman çıkacak soruları gündemin ana maddelerinden biri oldu. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde imara aykırı olarak yapılan kaçak yapılar büyük risk içeriyor. Peki, imar barışı gelecek mi? İmar affı ne zaman çıkacak? İşte İmar affı son durum...
İmar affı kanun teklifi 11 Ekim’de TBMM Başkanlığı tarafından komisyona sevk edildi. İmar affının kapsamı ve ne zaman çıkacağına ilişkin henüz resmi bir açıklama bulunmuyor. Konu hakkında hükümet kanadından kısa süre içerisinde açıklama yapılması bekleniyor.
BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafından İmar affı TBMM’ye geçtiğimiz Ekim ayında sunulmuştu. TBMM Başkanlığı ise konuyu komisyona sevk etmişti. Destici yaptığı açıklamada yüz binlerce vatandaşın ve binlerce ailenin iptal edilen yapı kayıt belgeleri sonucunda idari para cezası ve yıkım kararıyla karşı karşıya kaldığını dile getirerek “ Barınma ihtiyacını karşılamak üzere özel mülkiyetler üzerine yapılmış ve yapı kayıt belgesi almış, bir kısım yapı kayıt belgesi iptal olmuş ve iptal olma aşamasında olan yapılar; kamu zararı, iskan ve imar yönünden incelenmek sureti ile yapı sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Gecekondu ve imar mevzuatına göre yapılmayan ve inşa edilmeyen yapıların mülkiyet ve uygulanma sorunlarını düzenleyen kanuna İmar Affı ya da imar barışı adı verilir.
İmar affı, ilk defa 1984 yılında çıkarılmıştır. İmar affı, kaçak ve çarpık yapılaşmayı engellenmek için çıkarıldı. İmar affı, risk altında bulunan ve afet bölgesinde yer alan yapıların düzenlenmesi ile ilgili kanunlar çerçevesinde düzenleniyor.