Güncelleme Tarihi:
Belge başvurusu yapabilmek için turizm amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmesinin uygun görülen binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan kararın ibrazı zorunlu tutuldu. Ayrıca, izin belgesi sahibinden kiralanan konutun kullanıcılar tarafından üçüncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutun kiracısı tarafından turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralanması yasaklandı.
Peki, söz konusu şartlar yerine getirilmeden günübirlik turizm yapılırsa ne olacak? Yeni düzenlemede ihlallerin sonuçları çok açık biçimde belirtilmiş. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak, izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için on beş gün süre verilecek. Verilen on beş günlük süre sonunda izin belgesiz turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlerin cezası katlanarak 500 bin TL’ye çıkacak. İhlalde ısrar edilmesi halinde ceza miktarı 1 Milyon TL’ye kadar ulaşabilecek.
Yine izin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak. Düzenlemede izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler de unutulmamış. Bu şekilde yasayı ihlal edenlere her bir sözleşme için 100 bin TL idari para cezası kesilecek. Ayrıca her defasında yüz günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenlere 1 milyon TL idari para cezası kesilecek.
Düzenlemede tüketici haklarının korunmasına yönelik konular da düşünülmüş. Buna göre; turizm amaçlı kiralama yapılan konutun konum, nitelik ve fiziksel özelliklerine ilişkin yazı, reklam, afiş, broşür, sosyal medya, web sayfası ve benzeri araçlarla kullanıcıya yanıltanlara, turizm amaçlı kiralama yapılan konutu sözleşmede belirtilen süreden daha kısa süreyle kullanıcıya tahsis edenlere de 100 bin TL idari para cezası uygulanacak.
Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun, kamu düzeni, kamu güvenliği ve genel ahlaka aykırı olarak kullanıldığının tespiti halinde ise tüm izinler iptal edilecek. Düzenleme öncesinde turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanlar da bir ay içerisinde izin belgesi almak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapmak zorunda. İzin belgesi düzenlenmesi işlemleri, başvuru tarihinden itibaren üç ay içinde sonuçlandırılacak.
100 günden fazla süreyle yapılan kiralamaların bu kanunun kapsamı dışında kaldığını hatırlatan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Hürriyet’e şu değerlendirmeleri yaptı: “Uzun süreden beri bu konuyla ilgili yoğun bir mücadele verdik. Bugün çıkan kanun da tüm taleplerimizi karşılıyor diyebiliriz. Bir kere artık denetimsiz biçimde günübirlik kiralama yapılamayacak. Kat maliklerinin izniyle bu işin yapılabilecek olması da çok değerli. Yine kiralama yapılması istenen alanda bölüm sayısı 5’i geçerse sadece yüzde 25’i karalanabilecek. Yani birisi çıkıp, tüm bloğu satın alıp orada kafasına göre turizm yapamayacak.
CEZALAR CAYDIRICI
Bu düzenleme sadece kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla da oluşturulmamış. Kalitenin korunması için de adımlar atılmış. Cezalar son derece caydırıcı nitelikte. Bundan sonraki süreçte kanunun doğru şekilde uygulanması, varsa açıklar gündemimizde olacak. Yani biz takibi bırakmadık. Kaliteli ve doğru rekabet koşullarının oluştuğu bir turizm anlayışı için çalışmaya devam edeceğiz.”
SESİMİZİ DUYURDUK
Kontrolsüz biçimde yapılan günü birlik ev kiralamalarının turizm sektörüne verdiği zararları her platformda ve yüksek sesle dile getirdiklerinin altını çizen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, “Biz bu konuyu sürekli sıcak tutuk. Gerek meclisimizde gerekse ilgili bakanlıklarla yaptığımız istişarelerde dünya örneklerini de masaya koyarak çözüm üretilmesini istedik, kamuoyu oluşturduk. Bugün görüyorum ki sunduğumuz fikirlerin büyük bölümü yeni kanunun içinde aynen yer almış.
KARARLI OLUNMALI
Biz özellikle ve ısrarla kayıt dışılığa ve güvenlik sorununa dikkati çekmiştik. Yasa içinde bu sorunların çözümü noktasında son derece açık maddeler yer alıyor. Ayrıca turizm amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmek istenen binalarda tüm kat maliklerinin onayının isteneceği konusunu da hatırlayacağınız gibi yine ilk kez biz gündeme taşımıştık. Bugün bu şartın da yasanın içinde yer alması mutluluk verici. Yasanın uygulanabilirliği konusunda da kararlı bir anlayış içinde olunursa turizm sektörünü ve kent imajına zarar veren bu sorunun tamamen ortadan kalkacağını düşünüyorum.”
UYGULAMA ÇOK ÖNEMLİ
“Yasanın çıkmasına çok sevindik diyen Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar, “Aylardır kan ağlıyoruz. Günübirlik ev konusundaki denetimsizlik sektörümüze ağır darbe vuruyordu. Yeni yasa ile bazı şeylerin düzeleceğini düşünüyoruz. Ancak buradaki en kritik konu yasanın çıkması değil uygulanabilmesi. Biz bu konunun takipçisi olacağız. Çünkü her alanda olduğu gibi yasanın etrafından dolanmak isteyenler olacaktır. Biz buna el birliğiyle engel olmalıyız” diye konuştu.