Güncelleme Tarihi:
Emekliye 100. yıl ikramiyesi olacak mı, 5 bin TL Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi verilecek mi, soruları milyonlarca emeklinin gündemine geldi. Önümüzdeki ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam, memur emeklileri de toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alacak. Milyonlarca emekli yılbaşı zammını beklerken, Cumhuriyet Bayramı'na özel bayram ikramiyesi de gündemde yer aldı. Konuyla ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ yaptığı açıklamada "Hangi aşamada olduğunu çok fazla bilmiyorum. Ama Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu konuda hem emeklilerimizin bize gelen taleplerini karşılamak noktasında hem de bütçe dengesi pozisyonundaki hususu masaya yatırmak suretiyle en doğru kararı vermek için çalışmalarını hızla yapıyorlar." dedi. İşte, o konu hakkında bilgiler.
Bu yıl Cumhuriyetin 100'üncü yılı dolayısıyla bayramlarda ödenen ikramiyelerden hariç, bir üçüncü ikramiye ödenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı uzmanlarının hazırlık yaptığı öğrenildi.
CNN TÜRK'te konuşan Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi, emeklilere ek zam çalışmalarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlayacağız. Bu gerçekten kendi başına oldukça önemli bir nokta. Bu süreç içerisinde enflasyon karşısında durum da ortada. Böyle bir ikramiye konuşuluyor. Bunu yerinde buluyorum. Toplamda 15 milyon emekli var. Bunun bütçeye getireceği yükü de bir taraftan konuşmak gerek. Tüm bunlara rağmen şu anda enflasyon karşısında geliri azalan kesim var. Bunların desteklenmesi lazım. İlave ikramiyeler enflasyona karşı korunmada rahatlık sağlayabilir.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz ise şunları söyledi:
Şu an geldiğimiz noktaya baktığımız zaman bir önceki dönemdeki enflasyon verisi çok çok önemli. Enflasyon verisini memur ve memur emeklilerine yılda iki kere defa zam şeklinde dönüyordu. Şu an içinde bulunduğumuz durum içinde enflasyon verisi ilk 6 ay %19,77. Son 6 aylık verisi şimdi belli değil. 19.44’lü zam şu an cepte durabilir. Ekim ayında bir zam verilmesiyle ilgili önceki yayınlarda ve şu anda da batı sektöründe seyyanen oransal ve en düşük maaşın belli bir rakama yükseltilmesiyle ilgili birçok haber dönüyordu. Ama dün akşam Tarafsız Bölge programında sayın Abdulkadir Selvi, kulis haberlerine değindi ve orada da SSK, Bağkur, memur emeklisine bir zam yapılacak ama buradaki zam seyyanen olacak şekilde bir kulis haberi paylaştı. Programı takip ettim, rakamsal bir ipucu verilmedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, 29 Ekim’de emeklilere 5 bin lira ikramiye verilip verilmeyeceğine yönelik soru üzerine “Bir tarih vermek benim bulunduğum pozisyon itibarıyla doğru değil. Hangi aşamada olduğunu çok fazla bilmiyorum. Ama Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu konuda hem emeklilerimizin bize gelen taleplerini karşılamak noktasında hem de bütçe dengesi pozisyonundaki hususu masaya yatırmak suretiyle en doğru kararı vermek için çalışmalarını hızla yapıyorlar. İnşallah bu konudaki çalışmalar nihayete erdiğinde bunu kamuoyuyla paylaşacaklardır” ifadelerini kullandı.
Bir kereliğine ödenecek ikramiyenin miktarı üzerindeki çalışmalar devam ederken, ilk olarak masaya 5 bin lira rakamının geldiği ve bu rakam üzerinde uzlaşı sağlandığı bildirildi. Açıklamanın çalışma bittikten sonra ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi kamuoyuna duyurulması bekleniyor.