Güncelleme Tarihi:
Ek derslerin ne zaman yatacağı öğretmenler tarafından takip edilirken, tarih bilgisi de gündeme geldi. Ek ders ücreti, Devlet okullarında çalışmakta olan öğretmenlerin sorumlu olduğu ders saatleri dışında girdiği ek ders bedeli olarak biliniyor. Ekim ayı ek ders ücretlerinin yatırılmaması gözleri MEB duyurusuna çevirdi. Milli Eğitim Bakanlığı uygulamada birlik sağlanması için ek derslerin yatırılması konusunda değişikliğe gitti. Peki, öğretmen ek dersler ne zaman yatacak? İşte, ayrıntılar.
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre Bakanlık ek ders ödemeleriyle ilgili süreci hızlandırarak, daha önce yaşanan gecikmeleri önlemek adına adımlar attı.
Yeni uygulamaya göre, öğretmenlerin Ekim 2024 dönemi ek ders ödemeleri 7 Kasım 2024 ile 10 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılacak. Belirtilen tarihler arasında öğretmenler, ek ders ücretlerini hesaplarında görebilecekler.
MEB’in bu yeni düzenlemesi, ülke genelinde ek ders ödemelerinde eşgüdüm sağlamak hedeflenirken aynı zamanda ödeme süreçlerinde yaşanan aksaklıkların da önüne geçmeyi hedefliyor.
2024 Temmuz ayı zammı öncesi öğretmenlere ödenen ek ders ücreti 105 TL idi. %19.31'lik artış sonrası ortalama olarak 20 TL oranında artış yaşandı. Bu durum 125 TL olarak hesaplara yansıdı. Yapılan hesaplama doğrultusunda ayda 80 saat ek ders ücreti alan bir öğretmen için artık 10.000 TL ödeme yapılacak.
MEB'in DYK için de kapsayıcı olan Ek Ders ödemeleri için yayımladığı yazının 16'ncı maddesinde yer alan ifade şu şekilde:
"Bir öğretim yılında 90 günü geçmemek üzere, bu Karar kapsamında bulunan personelden;
Bakanlıkça veya verilen yetki uyarınca valiliklerce yurt içinde düzenlenen her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenler; fiilen yerine getirdikleri bu görevleri süresince, görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir.
(Değişik :13/7/2007-2007/12399 B.K.K.) İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahallî bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde(1) ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar."