Güncelleme Tarihi:
Dünya Barış Günü, Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler, barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Almanya’nın 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı'nı başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak ilan edip kutlamıştır.
Ancak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 7 Eylül 2001 tarihinde aldığı kararla 21 Eylül Barış Günü olarak kabul edilmiştir. Dünya Barış günü her yıl 2 farklı tarihte hatırlatılıyor ve kutlanıyor. İki tarihinde ortak özelliği ise uluslararası bir ateşkes ve kalıcı barışı temsil etmesi.
Barış Günü'nde dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenme amaçlanıyor.
Birleşmiş Milletler Barış Günü'nde, dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amaçlıyor.
Her 21 Eylül’de, Birleşmiş Milletler Merkezi’ndeki “Barış Çanı” çalınıyor. Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine, “Çok Yaşa Mutlak Barış” yazısı kazındı.
Yurtta sulh, Cihanda sulh. - Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK
Renk, din, dil, ırk ayırmadan, farklılıklarımızın zenginlik ve güzellikle kabul edildiği, kimsenin kimseden üstün olmadığı, savaşsız, sömürüsüz, çıkarsız, huzurun ve barışın egemen olduğu, kardeşçe yaşayacağımız bir dünya dileğiyle.
Tüm dünya için mutlak barışın hakim olduğu güzel ve aydınlık günler diliyor,
Savaşların olmadığı, çocukların güldüğü; barışın, eşitliğin ve özgürlüğün hakim olduğu bir dünya dileğiyle...
Tüm dünyada barışın, sevginin ve dayanışmanın hakim olması dileği ile Dünya Barış Günü’nü kutlarız.
Barış içinde bir gelecek umuduyla Dünya Barış Günü kutlu olsun.