Cuma Namazının Farz Oluşunun (Vücup) Şartları
Hz. Peygamber, “Cuma namazına gitmek buluğa ermiş olan herkese farzdır.” buyurmuştur. Bu nedenle cuma namazının bir kimseye farz olması için, Müslüman, akıllı ve baliğ olmasına ilave olarak şu şartları da taşıması gerekir:
1. Erkek olmak: Cuma namazı kadınlara farz değildir. Kadınlar cuma namazını kılarlarsasahih olur ve o günün öğle namazını kılmazlar.
2. Mukim olmak: Cuma namazı, cuma namazı kılınan yerde ikamet eden kimselerefarzdır. Dinen yolcu (seferî) sayılan kimseye cuma namazı farz değildir. Ancak yolcu bu namazıkılarsa sahih olur, artık öğle namazını kılmaz.
3. Sağlıklı olmak: Hasta olup cuma namazına çıktığı takdirde hastalığının artmasındanveya uzamasından korkan kimseye cuma namazı farz değildir. Yürümekten aciz bulunan yaşlıkimse ile hasta bakıcı da böyledir.
4. Mazereti olmamak: Dinen geçerli bir mazereti olanlara veya cumaya gittiği takdirde,mal, can ve namusunun zayi olacağından endişe eden kimselere cuma namazı farz değildir.Mahkum olmak, can, namus ve mal güvenliği için nöbet tutmak, düşman korkusu, şiddetlisoğuk veya sıcak hava şartları, şiddetli yağmur, çok çamur ve benzeri durumlar, cumanamazına gitmemeyi mubah kılan engellerden bazılarıdır.