Güncelleme Tarihi:
Bursa bayram namazı vakitleri Diyanet tarafından açıklandı. Bayram namazının camilerde cemaat ile kılınması uygun iken 28 Haziran Çarşamba bayramın birinci günü müslümanlar, erkenden kalkarak camilerin yolunu tutacak. Bayram günü, herhangi bir aksilik ile karşılaşmak istemeyenler önceden açıklanan namaz vaktine uygun hareket etmek istiyor. Ankara’da bayram namazı saat 05.57’de, İzmir’de 06.24’de, İstanbul’da ise 06:10 olarak açıklandı. Bayram heyecanını camilerde cemaat ile yaşayacak müslümanlar, yaşadıkları illerdeki bayram namazı vakitlerini öğrenmek için araştırmalarına başladı. Peki Bursa’da bayram namazı ne zaman, saat kaçta? İşte, İstanbul bayram namazı vakitleri…
Kurban Bayramının birinci günü bayram namazı kılınacak. Diyanet’in duyurduğu takvime göre bayramın 1. gün 28 Haziran Çarşamba gününe denk geliyor.Bursa Bayram Namazı vakti 06.12 olarak açıklandı. Diğer büyük illerin bayram namazı saatleri ise şu şekilde;
İstanbul Bayram Namazı Saati 06:10
Ankara Bayram Namazı Saati 05:57
İzmir Bayram Namazı Saati 06:24
1. Rekat Kılınışı
Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,
Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur,
Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 2. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
Sonra 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Ardından 4. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
İmam; gizlice "Euzü besmele" çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.
2. Rekat Kılınışı
İmam; gizlice "Besmele" çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip minbere çıkar ve bayram hutbesini okur.
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).
Kurban Bayramı arefe günü 27 Haziran 2023 Salı günü
Kurban Bayramı 1. günü 28 Haziran Çarşamba
Kurban Bayramı 2. günü 29 Haziran Perşembe
Kurban Bayramı 3. günü 30 Haziran Cuma
Kurban Bayramı 4. günü 1 Temmuz Cumartesi