Güncelleme Tarihi:
Asgari ücret toplantısı Türkiye’de milyonlarca vatandaşın büyük bir dikkatle takip ettiği konular arasına girdi. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret tespit komisyonu 13 Haziran Salı günü ilk toplantısını gerçekleştirmek üzere toplandı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliği yaptı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci yer aldı. Temmuz’da yapılacak asgari ücret zammı yapılan 3 toplantı sonucunda belli olacak. Peki, Asgari ücret tespit komisyonu toplandı mı, saat kaçta başlayacak? Asgari ücret zam oranı belli oldu mu?
Asgari ücret tespit komisyonu 13 Haziran Salı günü ilk toplantısını gerçekleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliği yaptığı asgari ücret toplantısı saat 14.00’te başladı. Toplantı yaklaşık 1 saat sürerken TÜRK-İş heyeti Başkanı Solak, "İkinci toplantı her an yapılabilir. Bayramdan önce bitmesini bekliyoruz" dedi.
Toplantı sonrası konuşan TÜRK-İş heyeti başkanı Veli Solak, "Herhangi bir rakam konuşmadık. Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir rakam istiyoruz. Yeni toplantı yarın da olabilir. Başka zamanda. Bayramdan önce bitmesini bekliyoruz" dedi.
KOMİSYONDA 5'ER TEMSİLCİ YER ALIYOR
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci yer alıyor. İşçi kesimini TÜRK-İŞ, işverenleri de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsil ediyor.
Komisyonda işveren kesimini TİSK, işçi kesimini ise TÜRK İŞ temsil ediyor. Son dönemlerdeki gibi TÜÜRK İŞ ve HAK İŞ'in ortak hareket etmesi bekleniyor. Komisyon kararlarını oy çokluğuyla alıyor. Hali hazırda 8 bin 506 lira olan asgari ücretin seçim öncesi 500 dolar seviyesine çıkarılabileceğine dair sinyaller kamuoyuna yansımıştı. Mevcut kur dikkate alındığında Asgari Ücret beklentisinin 11 bin liranın üzerine çıkması yönünde oldu. Bu da yaklaşık yüzde 37'lik zamma tekabül ediyor. Asgari ücrete yüzde 20 ZAM yapılırsa rakam net 10 bin 208 lira, brüt 12 bin 10 lira olacak.
Asgari ücrete yüzde 30 zam yapılırsa net 11 bin 58, brüt 13 bin 10 lira olacak. Yüzde 40 zam olması durumunda ise net 11 bin 910, brüt 14 bin 11 lira olacak. TÜRK İŞ son yaptırdığı araştırmasında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 10 bin 362 olarak belirledi. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 13 bin 440 lira olarak açıklandı. Bu arada işveren kesimi ise hem işçiyi hem işvereni koruyacak, sürekliliği olacak, dengeli bir rakam vurgusu yapıyor. İşçilerin temmuz ayında zamlı maaşlarını alabilmesi için zamlı rakamın bu ay içinde belirlenmesi ve Resmi Gazetede yayımlanması gerekiyor.
TİSK Başkanı Akkol, "Görüşümüz hızlı şekilde hızlı ve 3'lü mutabakatla bu süreci tamamlamak arzusundayız. Şahsi arzum bayram sürecine girmeden bu sürecin tamamlanmasıdır" diye konuştu. Ocak ayında asgari ücrete Cumhuriyet tarihinin en yüksek artışı yapılmış, yüzde 54,66 Zam ile net 8 bin 506 liraya yükselmişti.
Enflasyon düşüş trendinde. Buna rağmen işverenler olarak ara dönem artış yapılmasında mutabıkız. Masaya olumlu bir hava katıyor. Yılsonu beklensin görüşümüz yok. İstihdamı aksatmayacak sürdürülebilir bir tutardır. Türkiye Cumhuriyeti'ndeyiz, TL konuşacağız. En hızlı şekilde mutabakatla tamamlama gayesindeyiz. İşverenlerin istihdamı devam ettirmesi, çalışanların gelirinin artması çok kritik. Bu iki konuyu gündemimizde tutacağız. İşveren desteğinin artırılarak devam etmesi konusunda bakanımıza talebimizi arz ettik. Belli büyüklükteki işverenlerin üstünde yük var.
TİSK olarak çalışanlar tarafında gelir vergisi oranlarının düşürülmesi konusu var. Ücretlerin Asgari Ücret kadar olan kısmından vergi alınmıyor. Dünyadaki 5 ülkeden biri olduk. Bu tür güzel uygulamaları artırmaya ihtiyacımız var. Gelir vergisi dilim ve oranlarında güncellemeler yapılabilir. Güncellemelerin TİSK olarak altına imzamızı atmaya devam edeceğiz. Belirli seviyeler var, geçtiğimiz yıllarda verilen, onların devamı var. Geçen yılki desteğe verilen desteğin devamını arzu ediyoruz.