Güncelleme Tarihi:
ALES sınav sonuçları 2024 için gözler ÖSYM duyurusuna çevrildi. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2024-ALES/2) 28 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleşti. Sınav sonrası ALES soru ve cevap anahtarı erişime açılırken, netlerini hesaplayan adaylar da ALES sonuçlarının açıklanacağı tarihe kilitlendi. Sayısal ve sözel testlerin sorulduğu ALES 2 sonuçları ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yayınlanacak. Adaylar ALES sınav sonuçlarını T.C kimlik numarası ve şifreleri ile öğrenecekler. Peki, ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, erken açıklanır mı? İşte, ALES sınav sonuçları tarihi ve sorgulama ekranı bilgisi.
Adaylar sınav sonuçlarını 16 Ağustos 2024 tarihinde T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamalarından öğrenebilecek. Sınav sonuçlarının erken açıklanacağına yönelik ise bir açıklama yer almıyor.
ALES sınavı yılda 3 defa ÖSYM tarafından gerçekleştiriliyor. Bu senenin ikinci oturumu da bugün tamamlandı. ALES SORULARI VE CEVAP ANAHTARI YAYINLANDI! Sınava katılan adaylar, ALES soruları ve cevap anahtarı için ÖSYM ekranı üzerinden kontrol edebilecek.
Konuyla ilgili ÖSYM'den gelen açıklama şu şekilde:
"28 Temmuz 2024 tarihinde uygulanan 2024 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (2024-ALES/2) Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarı’nın %10’u aşağıdaki bağlantıda erişime açılmıştır.
Sınava başvuran adaylar, 28 Temmuz 2024 tarihinde saat 13.45'ten itibaren Temel Soru Kitapçığı diziliminde verilen sınav sorularının tamamına ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle 10 gün süreyle erişebilecektir. Temel Soru Kitapçığı’nın görüntüleme süreci 7 Ağustos 2024 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir."
Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.
Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.