Fırtına Obüsü özellikleri nedir ve menzili kaç KM?

Güncelleme Tarihi:

Fırtına Obüsü özellikleri nedir ve menzili kaç KM
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2023 12:09

Fırtına Obüsü özellikleri ve menzili ile dikkat çekiyor. Tamamen yerli üretim olan T-155 fırtına obüsü, TSK envanterine katılan silahlı araçlar arasında yer buldu. Peki, fırtına obüsü özellikleri nedir ve kaç kilometre menzili ne kadar? İşte, o detaylar

Haberin Devamı

Fırtına Obüsü özellikleri ile dikkat çeken silahlı araçlar arasında yer alıyor. T-155 Fırtına olarak da bilinen ve , Türkiye tarafından üretilen kundağı motorlu topçu sistemine sahip araç, fırtına obüsü olarak adlandırılmaktadır.

Üzerine monte edilmiş 12 adet hidro-pnömatik süspansiyon ünitesi ve tekerlerinden oluşan gelişmiş süspansiyon sistemi sayesinde engebeli arazi dahil her türlü arazide rahatça harekât icra edebilmektedir.

Güç/Ağırlık oranı 21bg/t olan Fırtına'nın harekâtlarını uzun süreli destekleyebilir. ADOP-2000 sistemine sayısal olarak entegre edilmiş olan Fırtına, sahip olduğu ASELSAN ürünü 9600 serisi frekans atlamalı sayısal telsizler vasıtasıyla emniyetli, güvenilir, esnek, süratli, mobil, beka kabiliyeti yüksek, elektronik harp korumalı etkin bir ses ve veri haberleşmesinin tesisine ve atış esaslarının süratle takibine imkân tanımaktadır.

Haberin Devamı

Obüsteki muharebe sistemleri Fırtına Atış Kontrol Sisteminin hesapladığı atış komutlarını alma ve gönderme yeteneğine sahiptir. Fırtına hareket halindeyken 30 saniye içinde atış görevine hazır olabilmekte ve ilk 15 saniye içinde ani atış (darbe) olmak üzere 8 atımlık bir atış görevini bir dakika içinde tamamlayabilmektedir. Obüs atış görevinin tamamlanmasını müteakip 30 saniye içinde mevzisini terk edebilmektedir. Obüs, sahip olduğu içeriden komuta edilebilen otomatik namlu yol kilit sistemi vasıtasıyla, kısa sürede mevzi değiştirebilmekte ve böylece düşmanın karşı ateşine maruz kalma riskini minimum düzeye indirmektedir.

MENZİLİ KAÇ KM?

Fırtına obüsünün menzil bilgileri şu şekilde;

  • M107 (HE): 18 km menzil
  • M549A1 (RAP/HE): 30 km menzil
  • ERFB/BB: +40 km menzil

TEKNİK ÖZELLİKLER

Ağırlık

47 ton

Uzunluk

12 m

Genişlik

3,4 m

Yükseklik

3,43 m

Mürettebat

5 personel

Atış kontrol

Atış kontrol

Mühimmat yükleme

Otomatik

Gece görüş

Mümkün

NBC Koruma

Mümkün

 

GÜÇ MOTORU

Motor

1000 BG, MTU 881

Şanzıman

x1100-5A3 (otomatik)

Güç/Ağırlık Oranı

21 Hp/ton