Eyyam-ı bahur nedir? Eyyam-ı bahur sıcakları ne zaman bitecek? Uzmanlar tarih vererek uyardı

Güncelleme Tarihi:

Eyyam-ı bahur nedir Eyyam-ı bahur sıcakları ne zaman bitecek Uzmanlar tarih vererek uyardı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2022 01:33

Eyyam-ı bahur sıcakları Türkiye'de etkisini göstermeye devam ediyor. Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günleri olarak bilinen eyyam-ı bahurun özellikle yurdun güney kesimlerinde kendisini daha çok hissettirmesi beklenirken, kavurucu sıcakların biteceği tarih de gündeme geldi. "Cehennem sıcakları" ve "Afrika sıcakları" olarak da adlandırılan eyyam-ı bahur sıcakları, ağustos ayına kadar etkisini hissettirecek. Eyyam-ı bahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için risk teşkil edebiliyor. Peki, Eyyam-ı bahur ne zaman bitecek? İşte, o konuyla ilgili bilgiler.

Haberin Devamı

Eyyam-ı bahur nedir ve ne zaman bitecek, soruları Meteoroloji uzmanlarının açıklaması ile son günlerin öne çıkan konusu oldu. ‘Eyyam-ı Bahur’un gelişi ile ülkede kavurucu sıcaklıkların etkisi yaşanmaya devam ederken, uzmanlar rüzgarın da sıcaklıklara ekleneceğini söyledi. Ülkemizde ise en çok Temmuz ayının son haftası ile Ağustos ayının ilk iki haftasında etkili olan eyyam-ı bahur, kelime anlamı olarak yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür.

EYYAM-I BAHUR NE ZAMAN BİTECEK?

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, “Türkiye’de Ağustos ayının ilk haftasının sonuna kadar yazın en sıcak günlerinin yaşanacağı ‘Eyyam-ı bahur’ etkisi görülecek” dedi.

Yaz mevsiminin en Sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına rastlıyor.

Haberin Devamı

EYYAM-I BAHUR NEDİR?

Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür. Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına düşer. Kesin tarih, içinde bulunulan bölgeye, boylama ve iklim koşullarına göre büyük değişiklikler gösterebilir.

Eyyam-ı bahur nedir Eyyam-ı bahur sıcakları ne zaman bitecek Uzmanlar tarih vererek uyardı

Eski bir inanışa göre, bu sıcak günlerin Büyük Köpek Takımyıldızı'nda bulunan Sirius çift yıldızıyla bir bağlantısı vardı. Antik Yunan ve Antik Roma kültürlerinde de yaygın olan bu inanış nedeniyle bu günler Latince diēs caniculārēs olarak anılmaktaydı. Çağdaş Avrupa dillerinde bu terimden türeyen adlar hâlen kullanılmaktadır. (İngilizce: Dogdays, Almanca: Hundstage gibi...) Türkçe'de kullanılan eyyam-ı bahur terimi kullanılırlığını büyük ölçüde yitirmiş olup, bunun yerine cehennem sıcakları, Afrika sıcakları gibi terimler kullanılmaktadır.

Eyyam-ı bahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemlerdir. Kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilir. Orman yangınları başlayabilir. Enerji hattı kablolarının esnemesi, yol malzemelerinin erimesi ya da demiryollarında rayların genleşmesi gibi nedenlerle can ve mal kaybına neden olan kazalar yaşanabilir. 2000'li yıllarda, Avrupa'daki sıcak hava dalgalarına bağlı sağlık sorunlarından her yıl on binlerce kişi yaşamını yitirmiştir.