MAYIS AYI KİRA ARTIŞ ORANI 2023 | Mayıs ayında en fazla % kaç zam yapılacak? Ev sahipleri ve kiracılar için yüzdeler belli oldu

Güncelleme Tarihi:

MAYIS AYI KİRA ARTIŞ ORANI 2023 | Mayıs ayında en fazla % kaç zam yapılacak Ev sahipleri ve kiracılar için yüzdeler belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2023 16:39

Mayıs ayı kira artış oranı, TÜİK tarafından enflasyon oranlarının duyurulması ile merak konusu oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre aylık enflasyon 2.39, yıllık bazda ise 43.68 oldu. Enflasyon oranları bu ay kira kontratı yenileyecek ev sahipleri ve kiracıları doğrudan etkiliyor. Daha önce yapılan açıklamada 2023 yılı Temmuz ayına kadar kira artış oranına sınırlama getirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum geçtiğimiz günlerde kira artış oranlarına ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Peki Mayıs ayı kira artış oranı kaç oldu? Kira artışına sınırlama var mı? İşte, konuyla ilgili detaylar…

Haberin Devamı

 Mayıs ayı kira artış oranı için gözler TÜİK’e çevrilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu her yeni ayda bir önceki ayın enflasyon rakamlarını açıklıyor. 3 Mayıs Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre enflasyon aylık bazda 2,39 oldu. Enflasyon son 15 ayın en düşük seviyesini görürken kira artış oranı merak edilen konulardan birisi oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada belirlenen yasal sınırlamanın üzerinde zam yapan ev sahiplerinin kiracılarını çıkartamayacağını ifade etti. Peki Mayıs ayı kira artış oranı ne kadar? İşte, Mayıs ayı kira artış oranı hesaplama

MAYIS AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre enflasyon nisan ayında yıllık yüzde 43.68, aylık yüzde 2.39 oldu. Normal şartlarda kira artış oranı TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre belirlenmektedir. Kira artış oranı TÜFE'ye göre belirlenmiş olsaydı açıklanan Nisan ayı enflasyon verilerine göre % 67,20 olacaktı. Ancak ev sahipleri alınan karara göre %25’den fazla zam yapamamaktadır.

Haberin Devamı

Alınan karar doğrultusunda 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “ 2023’ün Temmuz ayına kadar yüzde 25’i aşamaz, bu sürecin geçici olduğunu düşünüyoruz. Ev sahipleri ve kiracılar korumak adına bunu yaptık. İstisnalar kaideyi bozmaz. Birçok ev sahibimiz bu sürece uyarak kiracısına da destek olabilme adına bu düzenlemeyi yüzde 25 artış sınırları içerisinde kalarak uymaya çalıştılar. “ ifadelerini kullandı.

NİSAN AYI ENFLASYON ORANLARI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre enflasyon nisan ayında yıllık yüzde 43.68, aylık yüzde 2.39 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, TÜFE'deki değişim 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,68 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 67,20 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı


Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 13,82 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 66,62 ile sağlık oldu.

 “YÜZDE 25’DEN FAZLA ZAM YAPMAYIN”

Bakan Kurum açıklamasının devamında “Milletimizin zor günlerde nasıl depremde bir olduysak, o süreçte de olmayı biliyoruz. Bu artışın üzerinde bir artışı kanunen yapamazlar. Kiracı kardeşlerimize şunu söylüyoruz kesinlikle yüzde 25’ten fazla zam yapmayın. Ev sahibi yüzde 25’ten fazla zam talep ediyorsa banka hesabına kirayı yatırın, sizi çıkaramazlar.” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası: