Güncelleme Tarihi:
Altın fiyatları ne kadar oldu sorusu piyasadaki yükselişin sürdüğü bu günlerde internette sıklıkla takip edilen sorular arasında yer alıyor. Altın fiyatlarına yükseliş sürerken; gram altın fiyatı bugün 1024 lira seviyesinde hareket ederken; ons altın fiyatı ise aynı dakikalarda 1774 dolar seviyesinde bulundu. Ons fiyatlarındaki son değerin ardından çeyrek altın ve gram altın fiyatları merakla takip ediliyordu... İşte piyasalardaki son durum
Altının ons fiyatı, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin şahin mesajlarına karşılık faiz artırımlarında daha ılımlı davranılabileceği beklentisiyle yükselişini sürdürürken; diğer taraftan ABD-Çin ve Tayvan arasında yaşanan gerginlikle beraber jeopolitik riskin yükselmesinden güvenli liman etkisiyle destek buluyor.
Ons altın bugün içerisinde en yüksek 1774 dolar seviyesini; en düşük 1763 dolar seviyesini gördü. Ons altın, gün içerisinde yüzde 0,50 oranında yükselişle 1774 dolar seviyesinde hareket ediyor.
GRAM ALTIN YÜKSELİŞTE
Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 1015 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 1022 lira seviyeden başladı. Gram altının fiyatı yeni güne yükselişle başlarken; gün içerisinde en yüksek 1024,78 lira seviyesini, en düşük ise 1016,04 lira seviyesini gördü.
Gram altın, dolar kurunda ve ons altın fiyatında yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket ederken, saat 10:34 itibarıyla yüzde 0,68 oranında yükselişle 1024,11 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1674 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 892 liradan işlem görüyor.
Haftanın en kritik verisi! Yön belirleyici olacak
Haftanın en önemli verisi yarın ABD tarafından gelecek ve bu verinin piyasalar açısından yön belirleyici olması bekleniyor. Peki bu veri neden kritik? Piyasalar üzerinde nasıl bir etkisi olabilir? Yatırımcılar nelere dikkat etmeli? INVEO Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
Haftanın en kritik verisi yarın Türkiye saati ile 15:30’da açıklanacak olan ABD temmuz ayı Tarım Dışı Istihdam verisi… Piyasa beklentisi 250 bin olurken; önceki veri 372 bin seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı istihdam verisi, Fed’in para politikasının yol haritasına karar verirken izlediği en önemli verilerden biri olduğu için kritik önemde bulunuyor. Sürpriz gelecek bir verinin, küresel Piyasalar üzerinde sert fiyatlamalara sebep olması bekleniyor.
Piyasa beklentilerinin üzerinde gelecek bir veri, ABD istihdamında iyileşme sürüyor algısıyla Fed’in faiz artırımında hızlanabileceği beklentilerini kuvvetlendirebilir. Bunun da küresel borsa endekslerinde baskıya neden olması beklenebilir. Ayrıca güvenli liman etkisiyle dünyada doların güçlendirmesi ve ABD tahvil faizlerinin yükselmesi, ters korelasyon etkisiyle Altın fiyatlarında baskı gerçekleşebilir. Tam tersi bir durumda yani verinin zayıf gelmesi halinde, istihdamda bozulma yaşanıyor algısıyla resesyon sesleri yükselebilir ve bunun sonucunda Fed faiz artırımlarını yavaşlatabilir.
FED’DEN ŞAHİN MESAJLAR!
Bu hafta içerisinde Fed üyelerinden şahin mesajlar gelirken; piyasa fiyatlamalarına bakıldığında Fed’in faiz artırımlarında daha yumuşak bir tavır izleyeceği beklentisi öne çıkıyor.
Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) yıl sonuna kadar 3 toplantısı daha bulunuyor. Fed’in en yakın toplantısı ise, 20-21 Eylül tarihinde yapılacak. Bu toplantıdan 50 baz puan ya da 75 baz puan faiz artışı bekliyor. Yıl sonunda da Fed’in politika faizini çekmesi beklenen seviye şu an yüzde 3-3,5 seviyesinde bulunuyor.
Bunun dışında piyasa fiyatlamalarına bakıldığında, henüz sert bir resesyon fiyatlaması da izlenmiyor.
KRİTİK VERİYE PİYASALAR NE TEPKİ VEREBİLİR?
Eral Karayazıcı - INVEO Portföy Fon Yönetim Müdürü
Tarım dışı istihdam verisi ekonominin check up’ı gibi görülür ve her zaman finansal piyasalar üzerinde etki gösterir.
2022 yılında gündem rekor düzeye tırmanan global enflasyon. Merkez bankaları sert faiz artırımlarına giderek trendi tersine çevirmeyi hedefliyor. Tabii bunu yaparken de ekonomilerin resesyona girmesini istemiyorlar. İdeal olan ekonomilerin yavaş büyüdüğü ve enflasyonun düşüşe geçtiği bir tablo.
ABD ekonomisinde şubatta 678 bin kişiye tırmanan aylık istihdam verisi takip eden aylarda ılımlı bir gerileme kaydetti ve haziran ayında gerçekleşme 372 bin oldu. Yarın açıklanacak temmuz verisinde piyasa beklentisi 250 bin.
Eğer manşet veri buna yakın olursa piyasa etkisinin pozitif olması muhtemel. Ancak güçlü bir sapma olur ve 550 bin gibi çok yüksek bir gerçekleşme ile karşılaşırsak, ekonominin hız kesmediği yönünde bir sinyal olarak okunup negatif piyasa etkisi yaratabilir. Çünkü enflasyonun kontrol altına alınması için talebin yumuşaması tarım dışı istihdamın da ekonominin hız kestiğine işaret etmesi gerekiyor.
Fed talebin enflasyonu beslemeye devam edeceğini görürse faiz artırımlarında yüzde 3,25 gibi bir tepe ile yetinmeyip politika faizini yüzde 4 gibi bir seviyeye çekebilir. İşte bu kaygı da çok güçlü bir verinin negatif piyasa etkisi yaratmasına neden olabilir.
50 bin kişilik bir istihdam verisi ise, ekonominin artan faizlere hızla reaksiyon gösterdiğini ve enflasyon sorununun çözülmesinin görece kolaylaşacağını düşündürecekse de, yeniden resesyon kaygısına neden olup yine negatif piyasa etkisine sebep olur.
Sonuç derseniz; piyasalar adına en destekleyici senaryo manşet veride 200 bin-300 bin arası bir gerçekleşme ile karşılaşmamız olacaktır.