87 yaşında hayata veda eden Leyla Umar kimdir?

Güncelleme Tarihi:

87 yaşında hayata veda eden Leyla Umar kimdir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 13:51

87 yaşında hayata gözlerini yuman duayen gazeteci Leyla Umar, Fidel Castro, Nelson Mandela, Patrik Bartholomeos gibi dünyaca ünlü isimlerle yakın dostluklar kurmasıyla ve onlarla yaptığı röportajlarla tanınıyordu.

Haberin Devamı

Ünlü kişilerle yaptığı röportajlarda, onların iç dünyasını okurlarına en güzel şekilde aktaran Leyla Umar'ın haber ve röportajları 42 ülkede yayınlandı. Duayen gazeteci 87 yaşında hayata gözlerini yumdu. Umar, 18 Kasım Çarşamba günü Teşvikiye Camii'nden uğurlanacak.

87 yaşında hayata veda eden Leyla Umar kimdir

LEYLA UMAR KİMDİR?
Refika Leyla Umar, 6 Temmuz 1928 tarihinde Ankara‘da doğdu. Selanik kökenli babası İhsan Umar’dır. Ayşe Mihriban Alam annesidir. Dedesi Kudüs’ün son mutasarrıfı Mithat Alam’dır.

İstanbul Nişantaşı Nilüfer Hatun İlkokulu’nda okuyan Umar, eğitimine Üsküdar’daki Amerikan Kız Koleji’ne devam etti. Burada yedi yıl yatılı okudu. Arnavutköy Kız Koleji’ne geçti. Daha sonra okulu bıraktı. Daktilo kursuna gitti.

87 yaşında hayata veda eden Leyla Umar kimdir


Mithat Alam'ın torunu olan Refika Leyla Umar, gençliğinde 1950’den 1955 yılına kadar Amerikan Konsolosluğu’ndaki görevli Amerikalılara beş yıl Türkçe dersi verdi. 1950 senesinde mühendis Mehmet Ali Ekşigil'le evlendi. 1955'te biten evliliğinin ardından Milliyet Gazetesi'ndeki 'İngilizce bilen muhabir aranıyor' ilanına başvurup, uzun yıllar Milliyet Gazetesinde tek kadın gazeteci olarak çalıştı.

Haberin Devamı

1958'de de gazeteci— ve oyun yazarı Refik Erduran'la ikinci evliliğini yapan Umar, Londra ve Amerika'da uzun yıllar yaşadıktan sonra 1977 yılında Türkiye'ye döndü.

MİLLİYET'İN 22 YILI
1977'de Türkiye'ye döndüğünde ikinci eşi Refik Erduran'dan ayrılan Umar, aynı yıl 22 yıl boyunca çalıştığı Milliyet'ten de emekli oldu ve uzun yıllar 'bağımsız gazeteci' olarak çalıştı.

ÜNÜNE ÜN KATAN O 2 AJANS
Nelson Mandela, Carlos Menem, Arafat, Raissa Gorbaçov, Felipe Gonzales gibi politikacılarla; Julio Iglesias, Kirk Douglas, Diana Ross, Lisa Minelli gibi sanat dünyasının ünlü isimleriyle yaptığı haber ve röportajlarla tanınan Umar, GAMMA ve SIPA ajansları vasıtasıyla dünya çapında ünlendi.

87 yaşında hayata veda eden Leyla Umar kimdir

ÇOÇUKLARIN İYİLİK MELEĞİ
Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan Leyla Umar, Sokak Çocukları Derneği Başkanı Yusuf Kulca ile birlikte çalışmalar yaptı ve bütün mal varlığını sokak çocuklarına bağışladı.

Haberle ilgili daha fazlası: