Beşiktaş-F.Bahçe derbisi öncesi şok karar

Güncelleme Tarihi:

Beşiktaş-F.Bahçe derbisi öncesi şok karar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2011 00:00

Spor Toto Süper Lig'in 8. haftasında Fi-Yapı İnönü Stadı'nda oynanacak olan Beşiktaş- Fenerbahçe derbisine sarı-lacivertli taraftarlar alınmayacak.

Haberin Devamı

SEYİRCİLERLE İLGİLİ ALINAN KARAR DOĞRU MU? - Anket

Spor Toto Süper Lig'te bugün oynanacak Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi öncesi, Sarı Lacivertli taraftarların İstanbul Valiliği tarafından Fi Yapı İnönü Stadı'nda yapılacak karşılaşmaya alınmamasına karar verildi.

İstanbul Valiliği'nde dün yapılan toplantıda verilen bu kararın Beşiktaş ve Fenerbahçe kulüpleri tarafından ortaklaşa alındığı öğrenilirken, İl Spor Güvenlik Kurulu'nun da kulüplerin kendi aralarında uzlaşmaya vardığı bu kararı uygulayacağı belirtildi.

İstanbul Valiliği'nde yapılan İl Spor Güvenlik Kurulu toplantısına Beşiktaş Kulübü'nü temsilen katılan Tesislerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Saka konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi öncesi gerçekleştirilen İl Spor Güvenlik Kurulu toplantısında iki kulübün ortaklaşa almış olduğu deplasman takımının taraftarının bu sezon için ev sahibi ekibin statına alınmaması kararını görüştük. İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu'nun da yer aldığı toplantıda kulüpler olarak aldığımız bu karar kabul edildi. Yani bugünkü maçta Fenerbahçe taraftarı Fi Yapı İnönü Stadı'na gelemeyecek. Sezonun ikinci yarısında Şükrü Saraçoğlu Stadı'ndaki mücadeleye de bizim taraftarımız gitmeyecek. Bu kararı başkanımız Yıldırım Demirören bana iletti ve ben de toplantıda dile getirdim. Başkanlar düzeyinde görüşülmüş ve alınmış bir karardır. Neden böyle bir uygulamaya gidildiği konusunda ben bir yorum yapamam".

Haberin Devamı

Saka ayrıca bu sezon 4 büyük takımın kendi arasında yapacağı mücadelelerde deplasman takımı taraftarının ev sahibi ekibin stadına alınmaması konusunda kesin bir karar olmadığı ve bu konunun yapılacak ilk kulüpler birliği toplantısında gözden geçirileceğini ifade etti.

Orhan Saka son olarak Fenerbahçe taraftarı için 32 bin 145 kapasitesi olan Fi Yapı İnönü Stadı'nda ayrılan 1607 biletin satılmadığını, sadece internet üzerinden yapılan rezervasyonlar olduğunu, bu rezervasyonların da iptal edileceğini dile getirdi. Ancak Fenerbahçe taraftarları aldığı biletleri sosyal paylaşım sitelerinde yayınlamaya başladı.

Haberin Devamı

İşte Saka'nın "satılmadı" dediği o biletler:

Beşiktaş-F.Bahçe derbisi öncesi şok karar
 

Öte yandan; bu kararın 16. haftada oynanacak Trabzonspor-Fenerbahçe maçında çıkacak olası olayları engellemek için alındığı söylentiler arasında. Bu maçı beklemeden önce durumu genellemek isteyen yetkililerin 4 büyük kulüp arasında prensipte anlaşacağı ve Kulüpler Birliği'nin bu doğrultuda bir karar alarak, Federasyona sunacağı yorumları yapılıyor...

TFF: BU KARARI BİZ VERMEDİK

Spor yazarlarının konu ile ilgili görüşleri:

Erman TOROĞLU: Son derece saçma bir uygulama ve insan haklarına aykırı. O zaman ligleri de oynatmayın kurtulun gitsin. Zaten lig lige benzemiyor. Birinci gün alamadığınız kararların doğum sancıları bunlar. Aslında doğum olmayacak, düşük olacak.

Haberin Devamı

Hakan ÜNSAL: Bence doğru bir karar. Zaten az bir taraftar grubu geliyor maçlara. Bu kararın şike soruşturmasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. 

İlker YASİN: Federasyon'un aldığı karar benim yıllardır savunduğum bir karardı. Deplasmana gelen rakip taraftarların sadece maç izlemeye gelmediğini hepimiz biliyoruz. Stadın dışında ve stadın içinde gerçekleşen taşkınlıklar ve tahrik Türkiye'deki futbol seyircisini holigan olarak gösteriyor. Bu tip olayları gerçekleştirenler futbolun güzelliğine gölge düşürüyorlar. Bu düzenlemenin birkaç yıl daha devam etmesini istiyorum. Şike soruşturmasıyla beraber taraftarların da arası da açılmıştı zaten.

Altan TANRIKULU: Öncelikle üzücü. Bu olayların bizi bu noktaya getirmesi çok üzücü. Yalnız Türk futbolunun geçirdiği süreç göze alındığında, birçok sıkıntıyla boğuşurken, ayrıca toplumsal olarak da birlik ve beraberliğe ihtiyacımız varken, bu günlerde bir derbi husumetinin önlenmesi adına atılmış bir adım. Bu sezonki derbilerden sonra gözden geçirilecektir. Rakip seyirci olmadan derbi olmaz. Seyircilerin de olay çıkartmaması adına artık değişik önlemler alınması gerekir. Bu kişilerin kim olduğunu herkes biliyor maçlara bunlar girmemeli gerçek sporseverler değil.

Haberin Devamı

Kanat ATKAYA: Lüzumsuz, yanlış, hatalı ve tahrik edici bir karar. Eskiden iki takım taraftarı yan yana maç izlerdi. Bu görüntüleri iyice koparan, tamamıyla günü kurtarmaya yönelik korkak bir karar.

Orhan CAN: Büyüklerin derbi maçlarına rakip seyircinin alınmama kararı böyle bir şike yasası varken doğru alınmış bir karar olarak görüyorum. Normalde ise yanlış bir karar olmalıydı ancak, taraftarların yaptıklarını kulüp yöneticileri çekecekse, hiçbir yönetici böyle bir riski göze almak istemez. Ama böyle bir karar da futbol adına karalar bağlanması gereken bir durum. Beşiktaşlı, Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'na gidip takımını seyredemiyorsa, Fenerbahçeli, İnönü’ye gelip takımını destekleyemiyorsa, kardeşlik adına utanç vereci bir hal vardır. Misal İsrail taraftarı ta uzaklardan gelip İnönü’de takımlarını seyredip destekledi ama 4 büyüklerin taraftarı birbirlerinin stadına gidemeyecek. Yani maçlar, “Sen ben, bizim oğlan misali” seyredilecek. Nerede kaldı tatlı rekabet..!! Bence; sporu, barış ve kardeşlikten çıkartıp bu hallere düşürenler utansın..

Haberin Devamı

Selçuk YULA: Ortada hiçbir olay yokken yaşanan kötü günlerden sonra tüm yurttaşlarımızın birleştiği, birlik ve beraberlik mesajı verildiği şu günlerde Federasyon'un aldığı karar manidardır ve bu karar saçmadır. Bir olay olur anlarım ama ligimizin ilk derbisi ve dolayısıyla yeni Federasyon'un da yeni derbisi. Böyle bir karar olması düşündürücüdür ve nasıl bir açıklama yapacaklarını merak ediyorum. TFF'nin sadece derbilerde deplasman takımlarının alınmamasının mantıklı açıklaması yoksa tüm takımları kapsamalıdır. Mesela Beşiktaş Mersin'e gitmesin Fenerbahçe de Samsun'a gitmesin. Onlar da İstanbul'a gelmesinler. Yani TFF'ye göre bu ülkede 4 büyükler birbirine düşman, ötekiler herkesi seviyor öyle mi? Bu kesinlikle yanlıştır ve bu yanlıştan dönülmedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!