Bedelli avcılık!

Güncelleme Tarihi:

Bedelli avcılık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 1998 00:00

Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta Merkez Av Komisyonu, iki avcı üyenin yokluğunda toplandı. Sincan kulüp başkanı Murat Güler ile Düzce kulüp başkanı Ahmet Balkancı'nın toplantıya katılmama mazeretlerini dile getiren ormancılar pek inandırıcı bulunmadı. Belli ki bu arkadaşlar, domuz avcılığına konacak fiyat tarifesine yazar kasa olmak istemediler!

Yabancı avcılar için, yaban domuzu fiyatı biçildi. Hayvanın genci, yaşlısı 100 dolar olarak etiketlendi. Ava katılım ise 60 dolar olarak belirlendi. Av turizm acentaları aracılığıyla getirilen yabancı avcıların azlığı ile vurulan domuz adedini hesaba vurunca; masada kopartılan patırtıya değer bir durumun varlığını ortaya koymadı. Zira geçtiğimiz yıl içinde ülkemize 500 avcı gelmiş, toplam 373 domuz vurulmuş. Toplanan para, yaban keçisi de dahil 16 milyar Türk Lirası civarında! Anlayacağınız, ürkütülen kurbağaya bile değmezmiş.

Eskiden bu kadar bol yerli domuz avcısı yoktu. Olanı da, günümüzdeki gibi tam tekmil kuşanmış değildi. Yivli av tüfeği adedi 6 yıl önce 2 bin civarında iken, bugün 15 bine fırlamış, pompalı ve yarı otomatik tüfekler de 1 milyonu aşmıştır. Maaşallah bu kadar silahın bolluğunda! domuz avcılığı da aldı başını tam gaz gidiyor. Yaban domuzunun yerdeki de, gökteki de düşmanı. Yabancı avcılar hayvanın etine ve dişine, bizim avcılar da leşine meraklıdırlar. Etrafı köpekle, sürenciyle kuşatılmış garip hayvanları zevk için öldürüp doğaya terketmekten haz duyarlar. Böylece her yıl 30 bin civarında yaban domuzu telef ediliyor. Hadi bir avcı yaşamı boyunca bir domuz vurmalı ama, bizimkilerin vurdukları neredeyse günümüzdeki kınalı keklik sayısıyla kafa kafaya gidiyor.

Ben de komisyonda feryad edip, kendi mahsulünü korumak için köylünün vurduğu zararlı dışında, yerli avcılar da vurdukları domuz için bir bedel ödesinler dedim. Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontral Genel Müdürlüğü temsilcilerinden Dr. Muzaffer Bumin, domuzların azaldığını ve tarıma zararlı boyutlarda olmadağını dile getirirken, Veteriner Dr. Musa Arık da, öldürülmelerini gerektiren herhangi bir bulaşıcı hastalıklarına rastlanmadığını ifade etmiştir. Teklifim oylamaya sunulup, kabul görürken, iki vakfın başkanı Sn. Süha Umar ile Sn. M.Emin Bora da bu önerime destek vermişlerdir. Komisyonun tüm üyeleriyle birlikte kendilerine teşekkür ederim.

Yerli avcı domuz avlama ücreti, ava katılım için 3 milyon, vurulan hayvan başına 7 milyon olarak belirlenmiştir. Haydi domuza denilince; bundan böyle pamuk eller cebe girecektir! Bu hem keyfinizin bedeli hem de avcılığınızın diyetidir. Bu paralar nereye mi gidecek? Elbette ki, av ve yaban hayatının korunmasına, avcılığın denetimine ve avcıların eğitimine. Başka yere değil.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!