Bebelere doping

Güncelleme Tarihi:

Bebelere doping
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2006 00:00

15 yaşındaki Fatih Keleş ile Erdal Kesen’in, Dünya Yıldızlar Boks Şampiyonası kampında yapılan testler sonucu dopingli oldukları saptandı. Hayatlarının henüz baharındaki bu iki sporcumuz 2’şer yıl ceza aldı.

DOPİNG canavarı sporumuzu alt yapıdan vurdu, çocuk denecek yaştaki sporcularımızın idrarlarına girdi. Büyükler, gençler derken, yıldız sporcularımız da doping illetinin pençesine takıldı. Okullara giren uyuşturucu tehlikesinden sonra, yaşları 14-15 olan sporcuların da eczanelerden asprin alır gibi doping ilaçları istemesi, Türk sporunu tehlikeli boyutlara taşımaya başladı.

Yakalanma korkusu, cezai yaptırımlar, spor yaşamının bitmesi, sağlıklarını yitirme endişesi bile bu çocuk yaştaki sporcuları dopingden caydıramıyor artık... Başarıya endeksli olarak ödüllerin artması, Türk sporunda dopingin tetikçisi oldu. Madalyalarla birlikte ödül hırsı bu masum çocukları bilmedikleri ilaçların kucağına itiyor.

Doping canavarının son kurbanı, Yıldız Milli Boks Takımımız’ın gencecik iki yeteneği oldu. 15 yaşındaki boksör çocuklarımız Fatih Keleş ile Erdal Kesen, Dünya Yıldızlar Boks Şampiyonası kampında Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi tarafından yapılan testler sonucu dopingli oldukları saptanıp iki yıl ceza aldılar.

Son yıllarda halter, atletizm ve vücut geliştirme sporları ile Türk sporcusunun kanına giren doping illeti, kısa sürede dalga dalga diğer branşlara da yayılırken, alt yapılara kadar indi. Doping salt kullanıcısını değil, sportif arenada Türkiye’nin itibarını da zedelemeye başladı.

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, tüm önlemlere karşın dopingin kökü kazınamayınca "Ömür boyu ceza"yı gündeme getirdi ama yine de bu uygulama çare olamadı. İdrarlarında doping çıkan iki yıldız boksörümüzün çocuk yaşlarında hayalleri bir anda yıkılıverdi. Peki bu olayların suçlusu kim? Doping konusunda hiçbir bilgileri olmadığını, bu konuda kendilerine hiçbir eğitimin verilmediğini söyleyen bu iki boksörümüzün, "Abilerimizden duyduklarımızla yetiniyoruz" demeleri ise düşündürücüydü.

Doping haberi havlu attırdı

ERDAL Kesen, Dünya Şampiyonası ringinde Kazak rakibi ile çeyrek finalde dövüşüyordu. Maçın bitimine 40 saniye kala köşesinde bir hareketlenme gördü. Başkan Caner Doğaneli’ne, GSGM’den gelen ’Erdal’da doping çıktı. Boksörü şampiyonadan çekin’ haberi üzerine, köşesindeki antrenörü Atilla Aslan ringe havluyu fırlattı. Maçı o dakikaya kadar önde götüren Erdal da, rakibi de bu olaya şaştı kaldı.

Eczacı: Doping ilacı satmaktan bıktım

Doping olayları sporumuzda patlayınca kimliğini gizli tutan bir eczacının gazetemize yaptığı ihbar hayli düşündürücüydü... Eczacı olduğunu söyleyen bu kişi diyordu ki: "Son günlerde sattığım doping ilaçlarında satış patlaması oldu. Ellerine bir kağıt parçası tutuşturulan çocuk yaştaki bu insanlar, bizden bu ilaçları talep ediyorlar. Biz kendilerine sakıncalarını anlatıyoruz ama dinleyen kim? Ben sonuçta bir ticari müesseseyim. İstedikleri ilaçları satmayınca diğer bir eczaneden aldıklarını söylüyorlar. Yine de doping ilacı satmaktan bıktım."

UZMAN GÖRÜŞÜ

Prof. Dr. Aytekin TEMİZEL

(Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi Başkanı)

Ödül uğruna sağlıktan oluyorlar

2005’te 2416 analizde 40 doping vakası yakaladık. Biz, sporculara her ortamda gözü kapalı ilaç kullanmayın diyoruz. Bu yasak ilaçları kullanan sporcuları artık yeni teknoloji ile çok kolay yakalıyoruz. Maalesef madalya ve ödül kazanma uğruna sağlıklarını heba ettikleri gibi kendilerinin ve federasyonlarının alacakları cezaları bile düşünemiyorlar. Kulaktan dolma ’yakalanmayız’ diye bir görüntü çıkıyor ortaya. Bu ilaçlar performansı arttırıyor ama küçük yaşlarda alındığında çocukların büyümesini durdurduğu gibi, ciğerleri ve iç organları gelişmiyor. Kemikleri büyümüyor, boyları uzamıyor.

NE DEDİLER?

Erdal Kesen

(Dopingli çıkan genç boksör)

Hayatımla oynadılar

MİLLİ takım kampındayken, doping kontrolü için amcalar geldi. Bizlere ’Kullandığınız ilaçları söyleyin’ dediler. Ben de aldığım ilaçları söyledim.

’Biz İngiltere’ye gitmeden önce sonuçlar çıkar mı?’ diye sorduk. ’Evet’ dediler. Gitmeden önce kampta Hikmet Kobal abimiz bizlere ’Hepiniz temiz çıktınız. Herkes gidiyor’ dedi. Ben her zaman dopingi ve yapanları kınıyordum. Bu defa İngiltere’de ’dopinglisin’ deyip hayatımla oynadılar.

Nazım Dalkıran

(Fatih Keleş’in antrenörü)

Kilo düşemeyince ilaç kullanmış

BEN sporcumu İstanbul’daki milli takım kampına temiz gönderdim. Fatih, 54 kilonun sporcusuydu. Gittiğinde 58 kilo geliyordu. Kampta kilo düşmekte zorlanınca, telaşa kapılmış, bir eczaneden idrar sökücü almış. Bu ilaç kiloyu düşürürken, Fatih’i de halsiz bırakmış. Kimse ona o kullandığı idrar sökücüsünün doping ilaçları listesinde olduğunu söylememiş. Sayın bakanımız bazı sporculara kızıyor diye bu çocukları heba etmeyelim.

Coşkun Kesen

(Erdal Kesen’in antrenörü ve babası)

Haram madalya bize yakışmaz

ERDAL, İstanbul kampının üçüncü günü grip olmuş. Kendisine Devopen 800 mg antibiyotik iğne yapılmış, bir adet Aferin ile Vermidon hap kullanmış. Daha sonra tahlile gelen doktorlara ’Amca ben hasta oldum, bu ilaçları aldım’ demiş. Benim oğlum 5 yaşından beri namaz kılan, haramın ne olduğunu iyi bilen bir çocuktur. Haram madalya bize yakışmaz. Bizim yasak ilaçlarla işimiz de olmaz. Bu işte bir yanlışlık var.

Doğaneli: Cahilliğin sonucu

BOKS Federasyonu Başkanı Caner Doğaneli, yıldız boksörlerde doping çıkması nedeniyle üzgün olduğunu belirtti. Doğaneli, "Bizim sporcularda doping çıkması madalya hırsından değil, cahillikten kaynaklanıyor. Günümüzde hormonlu bir domates bile doping sayılıyor. Ayrıca kilolarını ayarlayamayıp, kamplarda kısa sürede aşırı kilo düşme zorunluluğu da dopingi tetikliyor. Bundan böyle tek bir asprin içecek sporcum bile kamptaki iki görevliden imza almak zorunda olacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!