Baykal’dan Erdoğan’a: Kasedi senin bilgin dahilinde yaptılar

DÖNER mi, dönmez mi, sorusunun çok ötesinde, bunlara yol açan asıl meseleye geliyoruz dün Deniz Baykal’la telefon sohbeti sırasında. Asıl mesele, kaset meselesi.

Haberin Devamı

Baykal istifasını açıklarken, kasetten hükümeti sorumlu tutuyor ve olayı komplo olarak niteliyor.

Aynı gün Başbakan Erdoğan benzer sert üslupla Baykal’ı eleştiriyor, “altını çizerek söylüyorum, kasetin içeriği ile ilgili hiçbir şey söylemedi” diyerek, kasete gönderme yapıyor.

Baykal’ın bir kaç gündür çeşitli gazetelerdeki açıklamalarında, konu CHP Genel Başkanlığına dönüp dönmeyeceği noktasında odaklanıyor. Başbakanın eleştirisine ilişkin soru, dolayısıyla Baykal’ın da buna dönük bir yanıtı yok.

Ben dün kaseti ve Başbakanın eleştirilerini soruyorum.

‘KANITLAYACAĞIZ’


Baykal hükümete yönelik suçlamalarını müthiş sert ifadelerle netleştiriyor:

“Ben, Başbakan’a, bu işin içinde sen varsın, diyorum, o bana hala dedikodu yapıyor. Benim vatandaş olarak kişilik haklarımı korumak, senin görevin, diyorum, o dedikodu ile meşgul. Senin bilgin dahilinde yaptılar, senin onayın var, senin bilgin var, diyorum, bana üzüldüğünü anlatıyor. Bırak üzüntüyü filan, sen görevini yap, bu skandalı aydınlat. Ana muhalefet liderine bu kadar büyük ahlaksızlık yapılmışsa, senin görevin bunu en kısa sürede açıklığa kavuşturmak. Ben bu kadar net itham ediyorum, buna cevap vermiyor.”

Bu ağır suçlama karşısında, ben, “nasıl bu kadar emin olabilirsiniz” diye sorunca, Baykal:

“Bu bir suçlama değil, sağlam tespittir. Bilerek söylüyorum, bunu günü gelince kanıtlayacağız.”

Kendinden bu kadar emin. Söylediklerinin arkasında.

SUİKAST MESELESİ


Baykal aramızdaki sohbeti kendisine yönelik suikast iddiasına geliyor. Orada da, hükümete hücumlarını sürdürüyor:

“Bize emniyetten duyuru yaptılar, ben de teşekkür ettim. Suikast ihbarını yapan kişi her şeyi anlatıyor, isim veriyor, kimin, ne kadar para aldığını söylüyor. Koruma önlemlerini artırdılar, ama bir aya yakın hiç bir şey yapmadılar. Biz üstüne gittik, ortada iddia var, sen o iddianın gereğini yaptın mı, hayır yapmadın.
Bülent Arınç’a suikast iddiası vardı, ortalık yıkıldı. Ne kozmik odada arama kaldı, ne başka bir şey. Bir de, bana yönelik iddiaya bakın. Hükümet laubali, bizim takibimiz sonucunda, bazı göz altılar oldu.”

Konuştukça, ateş püskürüyor:

“Hepimiz devletin güvencesi altında yaşadığımızı düşünürüz. Hayır, biz o güvence altında değiliz. CHP olarak biz, iktidarın tehdidi altında yaşıyoruz. Kaset, suikast, Van’daki saldırı bunun örnekleridir.”

Gülerek ekliyor:

“Bir de, CHP devlet partisidir, derler. Oysa, CHP mağdur ve tehdit altındadır”.

VAN’DAKİ SALDIRI


Hükümetin kendisine yönelik komplo iddiasını kasetle sınırlamıyor, konuyu Van’da uğradığı saldırıya getiriyor. Okların hedefinde yine hükümet var:

“Van’daki saldırıda AKP vardı, emniyet vardı. Van’daki saldırı örgütlü, mevzilenmiş, planlı bir saldırıdır. Bu resmi raporlarla tespit edilmiştir”.

Sonra şu kritik soruyu soruyor:

“Samsun’da ve Kayseri’de başkalarına saldırılar oluyor, oradaki emniyet müdürleri acele görevlerinden alınıyor, Van’daki emniyet müdürü neden yerinde duruyor, neden onu almıyor? Çünkü, saldırı CHP’ye yapılmıştır. Bu, CHP’nin iktidarın tehdidi altında yaşadığının açık örneğidir.”

Baykal’ın ağzından çıkan her cümle birbirinden önemli ve iddialı. Gerek ses tonu, gerek üslubu kendinden çok emin bir profil çiziyor.

Kaset, Van, suikast, hepsi birden, suçlamaları doğrudan Başbakan Erdoğan’ın üzerine yıkıyor. Bakalım Erdoğan bunu nasıl karşılayacak?

İşin boyutu farklı bir mecraya sürükleniyor.

Zafer Çağlayan: KEK’lerin koordinasyonu bende

RUS Devlet Başkanı Medvedev Türkiye’de. Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Başkanı Enerji Bakanı Taner Yıldız.

Oysa, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın ofisinden gönderilen bir davette, Türk-Rus iş forumunun Çağlayan koordinatörlüğünde yürütüleceği bildiriliyor. Dün ben bu çelişkiyi yazıyorum. Bakan Çağlayan beni arayarak, açıklık getiriyor:

“Ben dış ekonomik ilişkilerden sorumlu olduğum için, bütün iş forumları ve hangi ülke olursa olsun KEK’in teknik hazırlıklarının sorumlusu benim. Önümüzde Yunanistan, Brezilya, Şili, Arjantin gezileri var, oralarda da KEK toplantılarını bizim bakanlık organize ediyor.

Ayrıca, iş forumlarında kurumlar arasında fark gözetildiğini yazıyorsunuz. Kurumlar arasında bir çekişme var. Ben bunu dikkate alarak, hepsiyle çalışıyorum bazen DEİK’le, bazen TUSKON’la. Örneğin, Sayın Başbakanla Yunanistan’a gidiyoruz, oradaki iş forumu için DEİK, TİM ve TÜSİAD’ı çağırdım, yoksa bir ayrım söz konusu değil.”

Bakan Çağlayan’a teşekkür ederim.

Yazarın Tüm Yazıları