Başarı için yabancı futbolcu şart

Güncelleme Tarihi:

Başarı için yabancı futbolcu şart
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2007 10:38

Türk futbolunda yabancı oyuncu sayısının artırılmasının gündemde olduğu günümüzde Avrupa futbolunun önde gelen kulüplerinde başarıya ulaşmanın yolu yabancı futbolcudan geçiyor.

UEFA Kupası ve Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde geçen sezon zirveye oynayan kulüplerin kadrolarındaki yabancı futbolcu sayılarının, Türkiye'yi Avrupa kupalarında temsil eden takımlardan çok daha fazla olması dikkati çekiyor.

UEFA Kupası'nda 2006-2007 sezonunda çeyrek final oynayan Werder Bremen, Sevilla, Tottenham, Espanyol, Benfica, AZ Alkmaar ve Bayer Leverkusen takımlarının kadrolarında ortalama 10 yabancı futbolcu yer aldı.

AVRUPA ŞAMPİYONLAR LİGİ

Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde 2006-2007 sezonunun en iyi 8 takımında toplam 116 yabancı futbolcu forma giydi.

Ligin son şampiyonu İtalyan AC Milan, kadrosunda geçen sezon 11 yabancı oyuncu bulundururken, Chelsea 19, Liverpool 18, Manchester United ve PSV Eindhoven 17, Bayern Münih 14, Roma 13, Valencia ise 7 yabancı futbolcuyla sezonu tamamladı.

Geçen sezonun şampiyonu AC Milan'nın kadrosunda Brezilya'dan 5, Avustralya, Gürcistan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Fransa'dan da 1 futbolcu yer aldı.

İtalyan ekibinin kadrosunda şu yabancı futbolcular yer alıyor:
Dida, Ricardo Oliveira, Cafu, Serginho, Kaka (Brezilya), Zeljko Kalac (Avustralya), Kakha Kaladze (Gürcistan), Dario Simic (Hırvatistan), Marek Jankulovski (Çek Cumhuriyeti), Clarence Seedorf (Hollanda), Yoann Gourcuff (Fransa).

İngiliz takımı Chelsea ise geçen sezon lige 13 farklı ülkeden 19 futbolcuyla katılarak, bu kategoride ilk sıranın sahibi oldu.

Ligde geçen sezon çeyrek final oynayan İspanya'nın Valencia takımı da kadrosunda 7 yabancı futbolcuya yer vererek, ilk 8 takım arasında en az yabancı futbolcuya sahip takım oldu.

Öte yandan kadrosunda 19 yabancı futbolcu bulunduran Chelsea kulübünde, Brezilyalı hiçbir futbolcunun yer almaması dikkati çekti.

UEFA'DA REKOR İNGİLİZ VE ALMANLARDA

UEFA Kupası'nda geçen sezonun en iyi 8 takımı, kadrolarında toplam 82 yabancı futbolcuya yer verdi.

Kupada son şampiyon Sevilla, kadrosunda 14 yabancı oyuncu bulundururken, Bayer Leverkusen ve Tottenham 15, Werder Bremen 10, Espanyol 6, AZ Alkmaar, Osasuna 5 ve Benfica da sezonu 12 yabancı futbolcuyla tamamladı.
Geçen sezonun şampiyonu İspanyol Sevilla takımının kadrosunda Fransa, Sırbistan, Almanya, Arjantin, Portekiz, Danimarka, İtalya, Uruguay, Rusya ve Mali'den 1, Brezilya'dan ise 4 futbolcu yer aldı.

İngiliz Tottenham ve Alman Bayer Leverkusen takımları ise UEFA Kupası'na geçen sezon 15 yabancı futbolcuyla katılarak, bu kategorinin birincisi oldu.

Şampiyon Sevilla takımının kadrosundaki yabancı futbolcular şöyle:
Julien Escude (Fransa), Ivica Dragutinoviç (Sırbistan), Andreas Hinkel (Almanya), Julian Fazio (Arjantin), Alves Daniel, Adriano Correia, Luis Fabiano, Renato (Brezilya), Sergio Valente (Portekiz), Enzo Maresca, Ernesto Chevanton (Uruguay), Aleksandr Kerzhanov (Rusya), Frederic Kanoute (Mali), Christian Poulsen (Danimarka).

Kupada geçen sezon Sevilla ile final oynayan Espanyol ise kadrosunda 6 yabancı futbolcuya yer vererek, ilk 8 takım arasında en az yabancı oyuncu oynatan takım oldu.

AVRUPA TAKIMLARININ BREZİLYA SEVDASI

Yabancı oyuncular arasında UEFA Kupası ve Avrupa Şampiyonlar ligi ekiplerinde en çok Brezilyalı futbolcular forma giydi.

UEFA Kupası'nda geçen sezonun en iyi 8 takımı, kadrosunda toplam 17 Brezilyalı futbolcuya yer verirken, bu kategoride ikinciliği 8 futbolcuyla Fransa, üçüncülüğü ise 5 oyuncuyla İtalya aldı.

Kupadaki takımlarda yer alan diğer yabancı futbolcuların sayıları ve ülkeleri şöyle:
Portekiz (4), Hırvatistan, Danimarka (3), Almanya, Belçika, İsviçre, Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Arjantin, Yunanistan, İrlanda, Mısır, Uruguay, Rusya, Kamerun (2), İzlanda, Gürcistan, İsveç, Tunus, Bosna- Hersek, Ukrayna, İran, Güney Kore, Kanada, Fildişi Sahilleri, Finlandiya, Kuzey İrlanda, Bulgaristan, Angola (1).
Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde ise geçen sezonu ilk 8 takım arasında tamamlayan ekiplerin tercihi yine 16 futbolcuyla Brezilyalılar'dan yana oldu. Fransa, 12 futbolcuyla 2., Hollanda ve Portekiz de 8 oyuncuyla bu kategoride 3. sırada yer aldı.
Avrupa'nın en büyük kupasında yer alan ekiplerdeki diğer yabancı futbolcu sayıları ve ülkeleri ise şöyle:
Belçika (6)
Arjantin (5)
İtalya, Gana, Fildişi Kıyısı, İspanya, Avustralya, Nijerya (3)
Peru, Çin, Finlandiya, Polonya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Paraguay, İskoçya, İrlanda Cumhuriyeti, Norveç, Şili, Galler, İsveç, Sırbistan, Almanya (2)
Bosna-Hersek, İngiltere, Macaristan, Meksika, Ekvador, Gürcistan, İran, Güney Kore, Kamerun, Ukrayna, Uruguay, Danimarka, Romanya (1)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!