Ben gideceğim yeri önceden çalışırım. Ora hakkında yazılanları okur, anlatılanları dinlerim. Gittiğim yerlerde sadece binalara, tarihî yapılara, sokaklara, coğrafyaya bakmakla yetinmem. Bir yeri tam olarak bilmek için yerel lezzetleri de tatmanın gerektiğine inanırım.
Bu nedenle ansiklopediler, hatıratlar kadar yeme-içme kitapçıklarını da titizlikle incelerim. En iyi adresleri not etmek için gayret sarfederim. Daha önce gidenlerden sorup soruştururum. Batı medyasında çıkanları okur, adresleri not ederim. Önümüz bayram... Yani gezmek için yeni bir fırsat daha. Bu hafta sizlere yeme-içme konusunda rehberlik yapmak istiyorum. Eğer bu tatilde veya gelecekte yolunuz İspanya'nın Barcelona kentine düşerse aşağıda vereceğim adreslere uğramanızı öneririm.
NOT: Geçen aydan beri İSTANBUL LİFE Dergisi için İstanbul'da ‘Lezzet Keşifleri’ yapıyorum. Lezzetle ilgilenen İstanbullu meraklı okurlarıma bu dergiye bir göz atmalarını öneririm.
Ca L'lsidre
Barcelona'nın hararetle tavsiye edilen restoranlarının başında geliyor. Boş masa bulmak neredeyse imkánsız.
Chardonnay üzümünden damıtılmış sirkeyle tatlandırılan ve patates, mantar eşliğinde sunulan karides, hemen tükenen yiyeceklerin başında geliyor. Ama endişeye kapılmayın... ‘Frito a la Andaluza’ denilen küçük balık kızartmasıyla birlikte servis edilen, sumak, kırmızı, yeşil biber ve levrek balığı ile doldurulmuş domates dolmasının da tadı doyumsuz. Garsonlar, müşterilerin buraya özellikle tatlı soğanla kızartılan keçi eti için geldiklerini belirtiyorlar. Bir şişe şarap dahil iki kişilik yemeğin fiyatı yaklaşık 150 dolar.
Adres: 12 Carrer les Flors
Cal Pep
Picasso Müzesi yakınlarında küçük bir bulvarda bulunan Cal Pep'e, açılır açılmaz damlamanızda fayda var. Çünkü günün her saati tıklım tıklım dolu oluyor.
Burada İspanya'nın geleneksel yemeklerinden biri olan ‘Pa amb tomaquet-zeytinyağlı, sarmısaklı ve domatesli ekmek’ yemenizi öneririm. Bunun yanında ‘Lustau Fino Jarana’ adlı beyaz şarabın çok iyi gittiğini belirtmek isterim. Ardından sunulan kızartılmış enginarın ise tadına doyum olmuyor. Öylesine hafif kızartılmış ki, enginarın tadı olduğu gibi duruyor. Aynı durum kalamar ve sardalye balığı için de geçerli. Kırmızı acı biberli, maydanozlu, jabugo jambonlu küçük deniz tarağı, et suyunda ikram ediliyor. Yemek Katalanların soğuk krem brülesi ile sona erdi.
Bir şişe şarabın dahil olduğu iki kişilik yemeğin fiyatı 75 dolar. Salı- Cumartesi arası öğle ve akşam yemeği, pazartesi günleri sadece akşam yemeği veriliyor.
Adres: 8 Plaça des les Olles.
La Parra
Barcelona-Sants tren istasyonu yakınlarında, pek de gözde olmayan bir yerde bulunmasına rağmen, La Parra'ya yapacağınız küçük bir ziyaret, adeta bu ülkede çıkacağınız küçük bir geziyi andıracak. 180 yıllık bir terminal olan mekánda, tüm yiyecekler odun ateşinde pişiriliyor. Rustik tarzda döşenmiş yemek odalarından ilkine girdiğiniz an, tabaklar dolusu şarküteri çeşidine, yaban mantarlarına, domates ve patlıcanlara rastlarsanız şaşırmayın.
Burada ‘Pa amb tomaquet’i kendiniz hazırlıyorsunuz. Yapacağınız tek şeyse garsonun talimatlarına uymak. Kalınca kesilmiş köy ekmeği diliminin üstüne önce sarmısağı ardından domatesi sürüyorsunuz. Sonra da üzerinde zeytinyağını gezdiriyorsunuz. Bizim Ege yöresinde, Ayvalık'ta da yapılan nefis bir iştah açıcı... Amerikalı turistler nedense, bu basit işlevi yapmakta oldukça zorlanıyorlar. Onun için garson, diliminizi hazırlayıncaya kadar başınızdan ayrılmıyor. La Parra'nın Barcelona'daki en iyi escalivada’yı (ızgara patlıcan yemeği) yaptığı iddia ediliyor. Ama burada diğer yiyecekler de ağzınızı sulandıracak kadar lezzetli. Sözgelimi ‘Romesco’’ sosuyla birlikte sunulan kalem inceliğindeki kuşkonmazlar da oldukça lezzetli. Romesco sosu, domates püresine baharat, badem, ceviz, kırmızı biber karıştırılarak yapılıyor. Tatlı soğan ve sarmısakla tadlandırılmış mantar yemeği de damaklara bayram ettiriyor.
Odun ateşinde nar gibi kızartılmış kuzu eti ise fırında pişmiş patatesle birlikte servis ediliyor. Bir şişe şarabın dahil olduğu iki kişilik yemeğin fiyatı yaklaşık 110 dolar.
Adres: 3 Carrer Joanot Martorell.
Pou Dolc
Pou Dolc'un öğlen mönüsü iddialı ve oldukça da ucuz. 20 dolara üç çeşit yemek, bir şişe sofra şarabı ve bir şişe su alabilirsiniz.
Restoranın en favori yemeği, badem, fındık, kuru üzüm, incir ve kuru kayısıyla pişirilen ıspanak. Bu yemek Katalan mutfağının en favorilerinden biri. Elma, muz, minik çilek ve orman çileğinden oluşan ‘Macedoine’, silindir şeklinde portakallı bir bisküvi içinde sunuluyor ve yoğurtlu dondurma ile süsleniyor.
Şarap listesi fazla kabarık değil, ama içlerinde oldukça seçkin markalar bulunuyor.
Bir şişe sofra şarabıyla birlikte öğle yemeği 20, akşam yemeği ise 65 dolar.
Adres: 6 Baixada de sant Miguel.
Neichel
Barcelona'da ‘Michelin Yıldızlı’ gurme restoran sayısı yedi. Bu restoranlardan biri de Neichel.
Neichel’de yerel malzemeler kullanılıyor. Sözgelimi jumbo karidesler, mercimek, enginar, fasulye, kapari ve kırmızı pancarla birlikte servis ediliyor. ‘Empordo Ördeği’ ise jabugo jambonlu patates ile yapılıyor.
Patates ve balıkla yapılan Neichel'e özgü çorba oldukça başarılı. Sarmısak, soğan, defne yaprağı ve mercanköşk çorbaya muhteşem bir tat vermiş. Kremalı ve yabani çilekli Fransız krepi de oldukça lezzetli. Bir şişe şarabın dahil olduğu iki kişilik yemek 195 dolar.
Adres: 16 bis Carrer Beltran i Rozpide.
Can Sole
Limanda yer alan Can Sole'a, daha ilk bakışta insanın kanı ısınıyor.
Tatlı ‘Almejas’ ve küçük kum midyeleri kızgın tavadan çıkar çıkmaz adeta kapışılıyor. İki kişiyi doyurabilen ‘Bacalao al serallo-kurutulmuş balıktan yapılan bir yemek’ oldukça lezzetli. İki rulo halinde sunulan morina balığı ise patates ve allioli sosuyla (sarmısaklı mayonez) birlikte sunuluyor. Bir şişe şarabın dahil olduğu iki kişilik yemeğin fiyatı yaklaşık 100 dolar.
Adres: 4 Carrer Sant Carles (Barcelonata)
La Vinya Del Senyor
Şarap tutkunları için ideal bir adres. Santa Maria del Mar kilisesinin tüm görkemiyle yükseldiği hoş bir bulvarda bulunuyor. Restoranın şarap listesi insanı şaşırtıyor. Ülkenin hemen hemen tüm şaraplarını bu listede bulmak olası... 13 tane Priorats, 31 tane Riojas ve İspanya'nın efsanevi Vega Sicila'sına ait 14 değişik marka listenin gözdelerinden. Bu seçkin markaların 20 tanesi bardakla da sunulabiliyor. Bu şarapların yanındaysa, hamsi ve peynir gibi çeşitli mezeler sunuluyor. Zeytinyağlı yumuşak ceviz ruloları, öğle vakti içilecek şaraplardan önce mideyi bastırıyor.