Barça'da tiki 'Tata' zamanı

Güncelleme Tarihi:

Barçada tiki Tata zamanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2013 15:08

Barcelona Kulübü, sağlık sorunu nedeniyle görevini bırakan Tito Vilanova'nın yerine 'Tata' lakaplı 50 yaşındaki Arjantinli teknik adam Gerardo Martino ile 2 yıllığına anlaştı.

Haberin Devamı

Son olarak Newell’s Old Boys takımı çalıştıran Tata Martino’nun yardımcılıklarını da Elvio Paolorroso ve Jorge Pautasso yapacak. Tata, Cesar Luis Menotti, Roque Olsen ve Helenio Herrera'dan sonra Barcelona’yı çalıştıracak 4.Arjantinli teknik adam olacak.

Tata kimdir?
Futbol kariyerine Newell’s Old Boys takımında başlayan Tata Martino, kariyeri boyunca Arjantin ekibiyle 500’ün üstünde maça çıktı ve kulüp tarihinin en iyi futbolcusu seçildi. Messi gibi Rosario doğumlu olan Martino, kısa aralıklarla birçok Arjantin ekibinde teknik adamlık yapmasına rağmen en büyük başarısını Paraguay milli takımıyla elde etti.
Newell’s Old Boys’un efsane ismi, Marcelo Bielsa ve Pep Guardiola’ya olan hayranlığıyla biliniyor. Bu iki teknik adam gibi baskı ve topu hızlı geri kazanmayı tercih eden Martino, genellikle 4–3-3’ü ve onun değişkenlerini kullanmasıyla biliniyor. Martino'nun pasa dayalı bir futbol oynatması, Barcelona yönetimini cezbeden bir diğer etken olarak göze çarpıyor. Arjantinli teknik adam, Bielsa gibi idealist bir anlayıştan çok pragmatist düşünceye daha yakın olmasıyla da biliniyor.

Bielsismo olarak anılıyor

Guardiola gibi Bielsa mezunu sayılan Martino, zaman zaman “Bielsismo” olarak da anılıyor. Bielsa’nın yanı sıra büyük bir Guardiola hayranı olan Tata Martino, "Tito Vilanova'nın durumuna çok üzüldüm. Barcelona ile çok benziyoruz ve aynı zamanda büyük bir Guardiola hayranıyım. O pas futboluna yeni bir kimlik kazandırdı. Onun futbol anlayışına büyük saygı duyuyorum" diye konuştu.

Messi ve Puyol da destekliyor

Arjantinli teknik adama en büyük destek ise vatandaşı ve Barcelona’nın yıldızı Lionel Messi’den geldi. Messi, “Tata, büyük bir taktisyen. Onun Barcelona için ideal bir isim olduğunu düşünüyorum. Tata, hiçbir şeyi şansa bırakmaz ve tek odak noktası %100 topa sahip olmaktır” ifadelerini kullandı.

Barcelona’nın kaptanı Puyol da tıpkı Messi gibi Tata Martino’ya destek verdi. Puyol, “Luis Enrique ve Tata Martino, bizim felsefimizi bilen ve her ikisi de Barcelona için eğitilmiş isimler. Luis Enrique’yi tanıyoruz ancak Tata’ya gelecek olursak onun yörüngesi bize çok uygun. Barcelona’nın oyun tarzını sevmesi ve bize yakın olması da avantaj” ifadelerini kullandı.

10 Maddede Tata

1-Rakip alanda baskı:
Tata’nın takımlarını tanımlayan en önemli unsurların başında rakip alanda uygulanan baskı geliyor. Sadece hücum futbolunu düşünen Tata, kısa sürede topu rakipten almak isteyen bir yapıya sahip.
2-Sistem 4–3–3 ve türevleri: Martino, genellikle 4–3-3’ü ve onun değişkenlerini kullanmasıyla biliniyor. Özellikle topu ayağında tutma isteği ise vazgeçilmezleri arasında.
3-Motivasyon uzmanı: Arjantinli teknik adam teknik zekâsının yanı sıra hitabet gücüyle de biliniyor. Oyuncularıyla birebir ve toplu halde yaptığı konuşmalarla takıma büyük motivasyon sağlıyor.
4-Takıntıları var: Tata Martino’nun takıntılı yapısı ise yardımcıları dahil herkes tarafından sıkça dile getirilen bir durum. Çalışkanlığı ve kendi mesleğine olan düşkünlüğü en bilinen takıntıları.
5-Tipik bir Bielsa: Bielsa ile aynı kategoride görülen Tata, “Bielsismo” olarak da anılıyor. Gördüğü ve öğrendiği her şeyi çalışma sistemine dönüştüren Tata, her duruma uyum sağlayabiliyor.
6-Kolektif futbol düşkünü: Bireyler üzerinde bir kolektif futbol isteyen Tata, futbolcularının bireysel yeteneklerini takımın üzerinde tutmasını istemiyor. Başarını ancak takımla sağlanabileceğine inanıyor.
7-Uzun forvet tercih etmiyor: Topun sürekli ayakla oyuna sokulmasını isteyen Tata, kalecilerde de bu özelliği savunuyor. İleri uçta ise uzun forvet istemeyen Arjantinli teknik adam kısa ve hızlı adamlarla sonuca gitmeyi seviyor.
8-Takım elbise sevmiyor: Tata Martino antrenmanlarda ve maçlarda genellikle eşofman ve tişört tercih ediyor. Takım elbise giydiği zamanlarda ise kendini düğünde gibi hissediyor.
9-Hava katıyor: Gittiği her takıma farklı bir hava getiren Tata Martino özellikle stres yönetimi konusunda çok başarılı. Guardiola ve Tito’nun ayrılmasıyla birlikte takımın üzerindeki baskıyı kaldırması bekleniyor.
10-Alçakgönüllü ve sade: Tata Martino’yu yakından tanıyanlar onu istekli kişiliği dışında “alçakgönüllü ve sade” olarak tanımlıyor. Çevresindekilere de bu özelliğini aşılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!