'Baraj kapakları açıldı! Fenerbahçe için sezonun maçı'

Güncelleme Tarihi:

Baraj kapakları açıldı Fenerbahçe için sezonun maçı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2016 14:27

Fenerbahçe, geçen sezon THY Avrupa Ligi finalinde kaybettiği CSKA Moskova'yı rakip sahada 16 sayı farkla yenerek lig tarihinin en görkemli galibiyetlerinden birine imza attı. Bu tarihi karşılaşmayı Özgür Menemencioğlu değerlendirdi...

Haberin Devamı

Maçtan önceki durum şuydu. Bogdanovic’in yokluğu ve Antic’in sakatlık dönüşünün tam olmamasından dolayı Fenerbahce’de bazı oyuncuların üzerine ciddi yükler binmiş, rotasyon 7’ye inmiş süreler artmıştı. Bu seneki Euroleague statüsünden dolayı yoğun maç programı olan takım inanılmaz yorgundu ve son olarak içeride Darüşşafaka Doğuş’a kaybetmişlerdi.

CSKA’da ise form düzeyi yükselmiş, büyük skorer ve geçen sezonun MVP’si Nando De Colo’nun eksikliğini Teodosic’in inanılmaz form yüksekliği ile kapamış görünüyorlardı. Sezon başından beri içeride maç kaybetmemişlerdi ve tek yenilgilerini vw arena’da Daçka’ya almışlardı. Yani geçen senenin şampiyona finalinin rövanşı için CSKA avantajlı fenerbahce ise dezavantajlı pozisyondaydı. CSKA her pozisyonda son derece dengeli bir takıma sahip, hücumda çok seçeneği olan, büyük bir özgüvenle oynayan ve gerçek iki Eurostar’a sahip (biri sakat!) bir takım.

Haberin Devamı

FENERBAHÇE'DE ROTASYON ÇOK KISITLI

Fenerbahçe’de rotasyon çok çok kısıtlı. Euroleague şampiyonluk adayı takımlar içinde belki en kısa benç (eksikliklerin de etkisi ile) Fenerbahçe takımında. Buna Datome ve Vesely’ deki dramatik düşüşler ve Nunnaly’deki istikrarsızlık katılınca Fenerbahçe geçen sene su içer gibi içeride dışarıda ‘’20’ye kapattığı takımlara’’ maç kaybediyor. Özellikle Datome ve Vesely’nin formları bana Space Jam filmini hatırlatmaya başladı. Buna karşın Udoh ve Kalinic vites arttırdılar ve Dixon ve Sloukas ikilisinden belli bir minimumda verim alınabiliyor.
Geçen senenin iki finalistinin ve bu sezonun en büyük iki favorisinin maçına bu şekilde başlandı.

Maçın ilk yarısında herşey CSKA’nın istediği gibi başladı ama dikkatli gözler şunu gördü. Fenerbahçe oynamaya gelmişti ve Fenerbahçe oynamaya geldiğinde Fenerbahce takımını ancak geçen seneki final gibi elinize gelen bir şans topuyla yenebiliyorsunuz.

MAÇI ALACAKLARINA EMİNDİLER

İlk yarıda CSKA kaçtı Fener kovaladı. Fark iki kere çift haneli sayılara geldi ama Fenerbahçe yakaladı. İlk 6 dakikada kafa kafaya giden maçta CSKA guardlarının sürekli penetre etmesi ve faul alması sonucunda 12-0'ı yakaladı. Bu dönemde verim vermeyen ve Euroleague seviyesinin altında top kayıpları yapan Nunnaly yerine Melih girdi ve onun iyi savunması ve üçlüğü ve Dixon’un devreye girmesi ile Fener geri döndü. Ama devre sonunda Teo’nun pick and rol'ları ve inanılmaz kaliteli asistleriyle ve Aaron Jackson’un çabukluğu ile bulduğu turnikelerle ilk yarıyı 41-36 önde bitirdi. CSKA oyuncularının ve taraftarının devreye girerken yüzü gülüyordu. Teo coşmuştu ve maçı alacakları konusundan emindiler.

Haberin Devamı

İkinci yarıya CSKA fırtına gibi giriş yaptı. Teo ve Vorontseviç’in üçlükleri ile CSKA yine maçı çift farka götürdü. Buradaki TV molası maçın dönümüydü çünkü CSKA istim üzerindeydi ve Fenerbahçe direnmezse maç 30’a gidebilecek pozisyondaydı. Molada vidaları güzelce sıkılan Fenerbahçe takımı moladan bir Nunnaly top çalması ile döndü. Çeyreğin kalanında Nunnaly ve Ekpe üretim yaptılar. Çeyreğin sonunda Dixon’un 4 sayılık oyunu ile fark bir sayıya indi.

Son çeyreğin başında Udoh‘un basketi ile öne geçen takım maçın bitimine 4.29 kala 4 sayı öndeydi. Maçın sonunda özellikle Kostas ile kötü top kayıpları yapan ve kötü şut seçen takım avantajını yitirdi ve maçın son 42 saniyesine berabere girildi. 27 saniye kala Kurbanov’dan kalp kıran bir üçlük geldi. Kalan sürede Bobby Dixon 6 tane kaçırdıktan sonra ilk 2 sayılık atışını soktu, James Augistine faul kaçırdı Dixon 2’de 2 faul attı ve maç uzadı. Fenerbahçe dar rotasyonunda bir de Sloukas’ı kaybederek uzatmaya girdi. Herkesin aklına geçen seneki final geldi herhalde.

Haberin Devamı

UZATMADA BARAJ KAPAKLARI AÇILDI

Uzatmada baraj kapakları açıldı. Euroleague tarihinde uzatmada en büyük fark yakalandı. (16 sayı) ve maç 95- 79 Fener üstünlüğü ile bitti.
CSKA’daki büyük problem şuydu: Teodosic’in yanına güvenilir bir skorer getiremediler. Her top Teo’nun eline geldi. Teo da hücumda istatistiksel anlamda verimli bir gece geçirse de (21 sayı 5 ribaund 5 asist), 9 top kaybıyla Fenerbahçenin maça dönmesine sebep oldu.

Vorontsevich ve Kurbanov iyi gece geçirse de yetmedi. Takım De Colo’yu aradı.

Fenerbahçe’de ise Ekpe Udoh ve Kalinic gayet iyi oynadılar. Kostas, Vesely ve Datome yine vasat oynadı. Nunnaly ikinci yarı geri döndü ve maçın tamamında iyi savunma yaptı. Melih kenardan gelip savunma ve ceza katkısında bulundu. Obra memnundur sanıyorum. Maçı alan oyuncu kuşkusuz Bobby Dixon’dır. (25 sayı 3 ribaund 6 asist 4 top çalma) Bunları yaparken sadece 1 top kaybıyla oynadı. Büyük bir yürek olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

FENERBAHÇE İÇİN SEZONUN MAÇI

Bu maç Fenerbahçe için sezonun ilk maçı olur umarım. Sakatlar döndükten sonra gelecek özgüven ile hala Fener takımı ligin 4 favorisinden biridir. Datome’deki form düşüşü endişe verici. Takımın gerçekten onun sakinliğine oyun bilgeliğine ve skorer eline ihtiyacı var. Türkiye liginde ana rotasyonun dinlendirilmesi ve türk oyuncuların daha fazla süre alması gerektiğine inanıyorum. Buradaki sorumluluk staff kadar oynadığı sürede elle tutulur istatistik yapması gereken Türk oyuncularda.

CSKA hala bu ligin lideri ve bu satırların yazarına göre en iyi takımı. İstedikleri zaman çok iyi savunma yapabiliyorlar ki dünkü maçta yaptılar. Ama çok fazla Teo’nun eline baktıkları maçlarda Teo bu baskıyı kaldıramadığını daha önce de gösterdi. Muhtemelen dün gece uzatmada yedikleri 20 sayı bu sezonunfinaline kadar yaşadıkları en kötü şey olacak.

Haberin Devamı

Hakemler iyiydi. Açıkçası takımlar da gerginlik arttıracak hiçbirşey yapmadılar.

Son Söz: Fenerbahçe’nin kim olduğunu ve gücünü hatırlaması açısından harika bir maç oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!