Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2012 07:26
Endonezya’nın en güzel adalarından Lombok henüz dünya turizmi tarafından yeterince keşfedilmedi. Oysa mercan denizi, bakir plajları, volkanı, ormanlarıyla yanıbaşındaki Bali’den aşağı kalır yönü yok. Türkiye’nin kışı yaşadığı şu günlerde adadaki gündüz sıcaklıkları 25 dereceden aşağıya düşmüyor. Okurumuz Müjdat Sönmez gitti, izlenimlerini yazdı.
Bali’yi bilmeyen yoktur neredeyse. Gidip görmese de hemen herkes güzelliğinden az çok haberdardır. Doğası, mimarisi, canayakın halkı, hayranlık uyandıran tapınakları, törenleri, dansları, renkleri dillere destandır. Doğruya doğru, bütün övgüleri fazlasıyla hakeder. Güzel, alımlı, hayat dolu ve güler yüzlüdür. Bir de bacısı vardır gölgesinde: Lombok.
PALANDÖKEN HIZLI KAYAKÇILARI BEKLİYOR
Geçen yılın başında Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan Erzurum’un 700 milyon dolarlık yeni Palandöken Kayak Merkezi şimdi turizmin hizmetinde. Türkiye’nin havaalanına en yakın kayak merkezi bu sezona üç yenilikle giriyor. Geçen ay açılan beş yıldızlı Xanadu, özel donanımlı tesisleriyle kar garantili, pisti 24 saat açık kar tatilini başlattı. Ayrıca kış oyunlarında devreye giren Konaklı Kayak Merkezi bu yıl turizme açıldı. Geçen hafta Palandöken’de kar kalınlığı 60 santimetreye ulaşıyordu.
THY BREZİLYA UÇUŞLARINA BAŞLIYOR
Türk Hava Yolları ile Brezilya TAM Havayolları arasında ortak uçuşlar gerçekleştirilecek. THY’nin halihazırda sefer düzenlemediği Buenos Aires, Rio de Janeiro, Iguassu Falls, Porto Alegre ve Brezilya uçuş noktalarına; ayrıca, Sao Paulo üzerinden Madrid’e TK uçuş kodu ile sefer düzenlenecek. TAM Havayolları ise THY’nin sefer düzenlediği İstanbul-Sao Paulo ve İstanbul-Madrid seferlerine uçuş kodunu ekleyecek. (A.A)
KIŞ’I KASTAMONU’DA KARŞILADIK
Hürriyet Seyahat’te yayımlanan “Kastamonu’da Renklerin Buluşması” haberini okuyan öğretmen Ahmet Kırkçeşmeli, fotoğraf meraklısı altı arkadaşını toplayıp hafta sonunda Bozkurt’un yolunu tuttu. İlçenin ormanlarını, ahşap evlerini fotoğrafladı. Sonbaharın kışa devir teslim törenine tanık oldu, izlenimlerini yazdı.
Yazının devamı için tıklayın... |
Mahallenin tüm delikanlılarını peşinden koşturan fettan küçük kardeşine hiç benzemez Lombok. Ağırbaşlı ve içine kapanıktır. İhmal edilmişliğini, gölgede kalmışlığını kader belleyip sabırla susmuş, kısmetinin açılacağı günü beklemiştir inançla. Bahtsızlığı kardeşinin erkenden palazlanmasıdır, yoksa ne güzellikte Bali’den geri kalır ne de doğal zenginlikte. Volkan desen onda, mercan denizi desen onda, plaj desen onda, hem de en bakiri en tenhasından.
BAE SAHİL KİRALADISon yıllarda Lombok’un talihi yavaş yavaş açılıyor. Uluslararası havalimanı 2009’da hizmete girdi, beş yıldızlı ilk tatil köyü de geçen sene açıldı. Söylenenlere gore Birleşik Arap Emirlikleri 10 kilometrelik bir sahil şeridini satın alıp büyük bir tatil kompleksinin yapımına start vermiş.
Yanyana olmalarına rağmen Lombok ve Bali apayrı coğrafi özelliklere sahip. Lombok’un yüzölçümü yaklaşık yüzde 20 küçük. İki adanın arasında Wallace Boğazı yer alıyor. Darwin’in çağdaşı olan Alfred Wallace adını taşıyan bu boğaz sadece fiziksel değil, iki adayı sadece jeolojik özellikler açısından da ayırıyor. Bali’de tropik iklim hüküm sürerken, Lombok’ta daha çok bir zamanlar parçası olduğu Avustralya kıtasının savan iklimi hakim. Bu nedenle Lombok ve Bali’de yaşayan bitki ve hayvan türleri birbirinden tamamen farklı.
Ancak asıl önemli farklılık kültürel doku. Endonezya, Müslüman bir ülke ve Lombok’da ülkeyi oluşturan yaklaşık 13 bin adada olduğu gibi Müslümanlar yaşıyor, Bali’de ise Hindular. 16’ncı yüzyılda bütün adalar hızla Müslümanlaştırılmış, ancak Bali’ye özerklik verilip Hindu dini sadece burada serbest bırakılmış. Bali’nin nüfusu 3,8 milyon, Lombok’un 3,1 milyon.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz