Baharatın böylesi

Kendi ağırlığının 100.000 katı kadar ağırlığı boyayabiliyor.

Kilosu yaklaşık 10.000 YTL değerinde. Yurtdışına satıldığında bu fiyat ikiye ya da üçe katlanıyor. Evet evet safrandan bahsediyorum. Bir baharat çeşidi olarak gıda sektörü hariç boya, ilaç, parfüm yapımı gibi çok çeşitli alanlarda kullanılabiliyor. Öylesine kuvvetli bir boya ki renk verdiği kilimler asla solmuyor. Bütün bu özelliklerine bakmaya kalktığında insanın aklına safranın ekiminin çok yaygın olduğu geliyor doğal olarak. Üstelik ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nin bazı bölümleri hariç hemen bütün yörelerde ekilmesi için gerekli toprak türü varken. Ama işin aslı pek öyle değil. 1920’lerde ülkemizde yapılan safran ekimi 600 kiloya kadar yükselmişken bu sayı günümüzde 40 kiloya kadar düşmüş durumda. Son yıllarda safran ekimi için özendirici projeler geliştirilmeye başlandı. Bu kadar geniş bir kullanım alanına sahip ve aynı zamanda bu kadar değerli olan bir bitkinin ekiminin her geçen yıl artması için konuyla ilgili planlı, destekleyici ve bilinçlendirici çalışmalar yapılması dileğiyle.

Sebzeli tavuk elbasan

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 6-7 adet tavuk but fileto

(Kemiksiz tavuk but eti.)

á 2 su bardağı konserve iri bezelye

á 6 su bardağı su

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 çay kaşığı tuz

Sosu için;

á 2 su bardağı tavuk suyu

á 1 su bardağı yoğurt

á 3 adet yumurta

á 3 tepeleme yemek kaşığı un

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Tavuk but etleri orta boy bir tencereye koyulur. 6 su bardağı su, tuz ve dörde bölünmüş soğan ilave edilip kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra ocaktan alınır. Tavuk parçaları tencereden süzülerek alınıp fırına dayanıklı orta boy bir kaba yerleştirilir. Üzerine konserve bezelye serpiştirilip bir kenarda bekletilir. Yumurta, tuz ve karabiber cam bir kaseye aktarılıp mikser yardımıyla çırpılır. Un, yoğurt ve 2 su bardağı tavuk suyu ilave edilip çırpmaya devam edilerek pütürsüz, sulu muhallebi kıvamında bir karışım elde edilir. Çırpılan sos tepsideki tavukların üzerine gezdirilir. 10 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış fırında nar gibi kızarıncaya kadar, en az 40-45 dakika pişirilir. Çıkarılıp sıcak sıcak servise sunulur.

Çikolatalı sufle

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

17 dakika


Malzeme listesi

á 100 gr tereyağı

á 200 gr bitter çikolata

á 1 su bardağı + 4 yemek kaşığı tozşeker

á 6 adet yumurta

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

á 1/2 çay kaşığı tuz

á Arzu edilirse 2 yemek kaşığı portakal likörü

Tereyağı ve kırılarak küçük parçalara ayrılan çikolata orta boy bir tencereye koyulur. Çok kısık ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırılarak, çikolatanın tamamen erimesi beklenir. Diğer taraftan, yumurtaların sarıları ve akları ayrılarak ayrı ayrı kaplara koyulur. Yumurta aklarının içine 1 yemek kaşığı tozşeker eklenip mikserin yüksek devriyle 7-8 dakika, katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpılır. Yumurta sarıları ve tuz bir kaseye koyulup 2-3 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpılır. Tek kişilik sufle kapları ya da 20-22 santim çapında ve en az 15 santim derinliğindeki bir fırın kabı yumuşamış margarinle iyice yağlanır.

Kalan 3 yemek kaşığı tozşeker kalıplara serpiştirilir. Ocakta eritilen çikolatanın hafifçe ılık hale gelmesi beklenip üzerine yumurta sarıları eklenir ve tahta bir kaşıkla karıştırılır. 1 su bardağı tozşeker ve varsa likör de katılıp tekrar karıştırılır. Son olarak, yumurta akları azar azar ve tahta kaşıkla karıştırılarak karışıma ilave edilir. Tüm malzemeler birbiriyle iyice karıştıktan sonra sufle, yağlanmış ve şekerlenmiş kalıplara aktarılır. (Kaplar neredeyse ağızlarına kadar doldurulmalı.) Sufleler 10 dakika önceden 200 dereceye ayarlanmış fırında 10 dakika kadar pişirilir. Fırının kapağı açılıp kabaran suflelerin üzerine bıçağın ucuyla artı şekli çizilir. Fırının kapağı tekrar kapatılıp sufleler 7-8 dakika daha pişirildikten sonra çıkarılır. Sıcakken üzerine hazır süt kreması ve pudraşekeri gezdirilerek ve soğumaları beklenmeden servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları