Aziz Akkaya: İnşallah duble yaparız

Güncelleme Tarihi:

Aziz Akkaya: İnşallah duble yaparız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2015 16:02

Kadın Milli Takım Koçu Aziz Akkaya, “Olimpiyat elemelerine özel önem veriyoruz. Eğer erkeklerde de ev sahibi olarak eleme hakkı kazanırsak, iki takımla Rio’ya gidebilmek müthiş olur” dedi.

Haberin Devamı

EKREM Memnun’dan boşalan koltuğa oturan Aziz Akkaya, 2017 Avrupa Şampiyonası elemelerine önemli eksiklere rağmen İsrail ve Bosna Hersek galibiyetleriyle hızlı bir giriş yaptı. Potanın Genç Perileri’yle yola çıkan Aziz Akkaya, Avrupa Şampiyonası’na katılacaklarının altının çizerken, 12 Dev Adam’ın ev sahibi kontenjanından elemelere katılması halinde tarihte bir ilki gerçekleştirerek iki takımla olimpiyatlara giden ilk branş olmayı hedeflediklerini söyledi.

Eksik, yorgunlar ve sakatlara rağmen elemelere ikide iki ile başladık, siz bu konuda neler söylersiniz?

YAŞLI, yorgun bir takımdık. Bu takımın gençleşmesi lazımdı. Şu anda A Milli Takım’da Işıl ve Sanders dışında hepsiyle daha önce, milli, ümit ya da genç takımlarda çalıştım. O ikisiyle de yazın Avrupa Şampiyonası’nda yardımcı hoca olarak çalıştım.

Genç oyuncular ilk iki maçımızda iyi mücadele etti, ligde çok zaman alamadıkları için burası o gençler için fırsat. Tamam belki rakiplerimiz çok güçlü olmayabilir; ama ortaya koydukları mücadele takdire değer. Enerjilerini ortaya vurabiliyorlar burada.

İkide iki ile başladığımız Avrupa Şampiyonası eleme grubunda deplasmanda kazandığımız Bosna maçı var. Ve geçen senenin ilk 5’inden 3 oyuncu yok bu unutulmasın... Bu yüzden doğal olarak bir tereddütümüz vardı. Mücadele edip güzel basketbol oynadık, takımdan memnunum. Hedef ikinci tura kalabilmek.

Aziz Akkaya: İnşallah duble yaparız

SANDERS TÜRK GİBİ...
Rio hedefi için ne düşünüyorsunuz?

Haberin Devamı

ÖNEMLİ olan olimpiyat elemelerini geçerek Rio’ya gidebilmek. Uzun vadeli bir planla yola çıktık. Oyuncuların formda olması, sakatlık yaşamaması çok önemli. Olcay, Bahar milli forma altında iyi performans gösteriyor. Sanders Türk gibi mücadele ediyor. Gerçekten inanılmaz bir oyuncu. Muhteşem bir karakteri var, o bizim en büyük şansımız.. Hiç sorun çıkarmıyor, bizim için çok büyük bir artı...

Grup maçları için ne düşünüyorsunuz, zorlayacak takım var mı millileri?
GRUPTAN ÇIKMAMA DİYE BİR ŞEY YOK!

Haberin Devamı

GRUPTAN lider çıkmamız lazım, yoksa bizim için başarısız. Biz Avrupa Şampiyonası’na gideceğiz kimsenin en ufak şüphesi olmasın. Şimdi Romanya maçını da kazanmamız çok önemli. Gruptan çıkmamamız gibi bir şey olamaz, tamam bu basketbol ama biz buradan lider çıkarız.
Grupta Romanya biraz dişli... Yazın düzenledikleri şampiyonada Romanya yetkilileri, bizim federasyonumuzla görüşüp, bilgiler aldı. Sistemimizi kendilerine rol modeli aldılar, bizden bilgi aldılar. Antrenör ve oyuncu yetiştirilmesi için fikir alış verişinde bulunduk. Altyapıda da bir yapılanma içerisindeler. 3 ayrı Avrupa Şampiyonası düzenleyerek kadın basketboluna da büyük yatırım yaptılar.

Aziz Akkaya: İnşallah duble yaparız

SPORA KATKI VEREN ÜLKE KÖTÜ OLAMAZ
Ankara’da gergin geçen İsrail maçının atmosferini nasıl anlatırsınız?

Haberin Devamı

BİZ sadece işimizi yaptık. Saha içine konsantre olduk. Spor barış ve kardeşliktir. Sahada herkes birbiriyle mutlu... Maçtan sonra hepimiz arkadaşız, her ülke vatandaşı diğerinde oynuyor. Spor dünya barışı için anahtardır. Sporcu ve spora katkı veren ülkelerin kötü olabileceğini düşünmüyorum. Şu an biz de spora katkı veriyoruz. Avrupa’da birliğin kurulması hatta dünyanın bir araya gelmesi... Olimpiyatlar, Avrupa ve Dünya Şampiyonaları dışında insanlar araya gelemez. Belki yılda bir kez G 20 ama spor öyle değil... Büyük bir birleştirici unsurdur spor...

İNŞALLAH OLİMPİYATTA DUBLE YAPARIZ
Olimpiyat hedefi için ne diyorsunuz, Rio’ya gidebilir miyiz?

Haberin Devamı

OLİMPİYAT elemeleri ev sahipliği için aday olarak Fransa ve İspanya kaldı... Kadınlarda son şampiyonayı aldığımız için iki aday onlar. Ev sahibi ocakta belli olacak, 12 Haziran’da da 3 grupta oynayacağımız maçlarda 12 takımın 5’i elemelerden gidecek. Kasımda belli olacak gruplarımız. Grup lideri olarak ikinciyle eşleşmeliyiz. Ben takımımızın grupları geçeceğine inanıyorum. Herhangi bir aksilik olmazsa peş peşe iki kez olimpiyatlara katılan bir ekip olmak istiyoruz. Olimpiyatlar çok zor. Takım sporu olarak en yakın aday biziz, inşallah erkeklerde ev sahibi olup katılabilir. Böylece duble yapabiliriz…

Kadınlar derbisindeki Kizer krizi çok konuşuldu, hatta mahkemelik oldu sizin yorumunuz nedir bu olaya?

MİLLİ Takım Koçu olarak benim mahkemeye intikal eden bu konu hakkında görüş bildirmem doğru olmaz.

Aziz Akkaya: İnşallah duble yaparız

EKREM’LE KADER BİRLİĞİ YAPTIK
Daha önce yardımcılığını yaptığınız Ekrem Memnun ile şu andaki iletişiminiz nasıl?

Haberin Devamı

Ekrem benim 30 senelik arkadaşım. Biz tüm antrenörler ile sık sık fikir alışverişi yapıyoruz. Bizim Ekrem’le kader birliğimiz var. Maçtan önce de sonra da konuşuyoruz. Onun kulüp maçından sonra da konuşuyoruz. Herhangi bir sıkıntımız yok yanı...

Ekrem Hoca’yla plan program içerisinde devam ediyoruz. Aynı sistemle iyi müdafaa ve hücumda içeriden oynayacağız. Daha önce dışarıdan oynuyorduk. Avrupa’da özellikle 3 numara pozisyonunda avantaj sağlayan bir sistem kurduk. Kısalarla baskı yapıp, uzunlarla içeriden sayılar buluyoruz...

Nevriye’nin olmaması tabii ki bizi etkiledi ama biz içeriden oynuyoruz. Sanders, Bahar, Tuğçe, Esra’nın büyük katkısı oldu. İyi de müdafaa yapıyoruz, sistem olarak ayırmıyoruz, alt yapılarda da birlik beraberlik içinde yola çıktık, böyle de devam ediyoruz.

ALTYAPILARDA GERİDE KALDIK
1998’den beri Milli Takımların içindeyim, TBF’de kadrolu antrenörüm, bizim amacımız kadın basketboluna hizmet etmek. Altyapılarda geride kaldık, bunun yatırımını yapıyoruz. Yatırım yaparak, iyi oyuncularla alt yapıyı toparlayacağız. Biz önümüzdeki 10 seneyi kurtarmaya çalışıyoruz. Erkeklerdeki sistemi kadınlarda da bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Benim federasyona asıl geliş amacımda altyapıdaki bu sürekliliği sağlamaktı.

Aziz Akkaya: İnşallah duble yaparız

SİZ DE O YABANCILARI YEDEK BIRAKIN!
Milli Takım Koçu olarak ligdeki yabancı kuralını nasıl yorumluyorsunuz?

KADIN basketbolunda 4 yabancı nedeniyle oyuncularımız zorlansa da ben onlara, ‘Formunuzla, kalitenizle bu yabancıları yedek bırakmalısınız’ dedim. Önce biz kendimizi ilerletmeli ve yurt dışına oyuncu ihraç etmeliyiz.
Zor bir dönemde yük üzerime kaldı... Öncelikle antrenörlüğü artırıp, altyapıya yatırım bekliyoruz.
Tüm iyi oyuncuları alınca alt yapıdaki basketbolculara yer kalmıyor. TKBL’de federasyon gelişim ligi kabul etti. Onların oynaması için 5 oyuncuya izin verdi. O güzel bir şey ama zor bir dönem bunu atlatmak lazım.

NEVRİYE YILLANMIŞ ŞARAP GİBİ
Bugün yorgunuz diye gelmeyenleri, olimpiyat elemeleri ve Avrupa Şampiyonası’nda kadroya alacak mısınız?

NEVRİYE 35 yaşında ciddi sakatlığı oldu. Lider oyuncularımız Birsel, Işıl iyi oldukça yerine bir oyuncu koymayacağız. Nevriye uzun şutu olan 4 numara, yıllanmış şarap gibi... Basketbolu çok iyi biliyor; biri iki seneye bırakacak. Olimpiyatı geçebilmemiz için oralara oynayacak bu seviyede oyuncular olmalı. Bundan sonra olmayacaklar yani Avrupa Şampiyonası’ndan sonra... 2017’den sonra olmayacaklar, en son kısmetse olimpiyatta birlikteyiz...

IŞIL’I DİNLENDİREMEMİZ BİZİM HATAMIZ!
IŞIL sakatlandı idman yapamadı. Hâlâ iyi değil... Ona antrenör hatası dedim, seni dinlendirecek birini bulamadık ya bu bizim hatamız...

Takımda en önemli isim Sanders, tüm dengeyi o çeviriyor. İnsan olarak da hiç problem çıkarmıyor. Ne desek yapıyor... Türkiye’de Türk Avrupa’da Avrupalı. Para da gözü yok. Çok iyi transfer tekliflerini de Kayseri’de mutlu olduğu için kabul etmiyor. Kayseri’den ev aldığı da söyleniyor. Türk oyuncuyla öyle rahat çalışamazsın inan bana...

ALTYAPI ANTRENÖRÜNE DEĞER VERİLSİN
KADIN basketbolu medyada çok fazla yer almadı. Yavaş yavaş başladı. Bizim bunu iyi değerlendirmemiz lazım, bütçeler inanılmaz. İddia gelirleri ve federasyonun katkısıyla iyi bütçeler oluştu. Buradan altyapıya bütçe ayrılmalı yüzde 10-20 ayrılıp, antrenörlere değer verilimesi gerekir. Türkiye’nin bunun farkına varması sadece oyuncuyla olmuyor, antrenöre de değer verilmesi lazım. Türkiye’de özellikle altyapı antrenörlerine önem verilmiyor.

BİRSEL, NEVRİYE VE IŞIL’I ÖRNEK ALACAKLAR
AYŞEgücüyle bizim takımın dinamosu. Geçiş dönemi çok önemli Bosna maçında 7 asistle oynadı. Gençler kendilerine yatırım yapacak. Birsel, Nevriye, Işıl’ı örnek alacaklar. Bunların kariyerleri harika, onları örnek alıp kendilerine bakmaları lazım. Yalnızca parayı kazanıp harcamak değil, diyetisyen ve özel spor antrenörü tutmaları şart. Bu genç oyuncuların kendilerine bakmaları, yatırım yapmaları gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!