Ayder'i Türkiye'nin Davos'u yapabiliriz

Güncelleme Tarihi:

Ayderi Türkiyenin Davosu yapabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2010 12:29

Devlet Bakanı Faruk Özak, Türkiye'nin olimpiyat, Dünya ve Avrupa Futbol şampiyonaları haricinde bütün organizasyonları gerçekleştirdiğini belirterek, “Amacımız bunları yapabilmek” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile YURTKUR bütçeleri görüşülüyor.
Özak, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bütçesini sunarken, sporu halkın ayrılmaz bir parçası haline getirmenin en önemli hedeflerinden biri olduğunu kaydederek, “Halkımızın daha fazla spor yapmasını mutlaka sağlamamız gerekiyor. Amacımız bu” diye konuştu.

Türkiye'nin çok büyük organizasyonlara ev sahipliği yaptığını belirten Özak. “Türkiye, olimpiyat, Dünya ve Avrupa Futbol şampiyonaları haricinde bütün organizasyonları yaptı. Amacımız bunları yapabilmek” dedi.

Özak, yürüttükleri projelerin en önemlisinin 2001 Üniversiad Kış Oyunları olduğunu vurgulayarak, “İnşallah Ocak sonunda buna başlayacağız. Artık Erzurum, kış olimpiyatı yapılacak şehir haline geldi. Çok büyük yatırım yapıyoruz. Büyük bir prestij organizasyonu olacak” diye konuştu.

Diğer organizasyonlar hakkında da bilgi veren Özak, küçük ve orta ölçekli 300 spor tesisi projesinin tamamlanarak hizmete açılmasını hedeflediklerini anlattı.

Özak, 2010 yılında en fazla kış sporlarına önem verdiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Türkiye, 100'den fazla 3000 metreden yüksek dağ olmasına ve kar ile ilgili sorun yaşanmamasına rağmen kayak merkezleri fakir bir ülke idi. Birçok tesisi bitirdik, bazılarını yapıyoruz. Rize Ayder'de 2000'den fazla yatağımız olmasına rağmen kışın burası boş. Burayı Türkiye'nin Davos'u yapabiliriz. Çok iddialıyız. Bu konuda çalışıyoruz. Bu tesisler hem istihdam, hem sosyalleşme, hem de turizme katkı getirecek.”

Özak, 20011 yılında 500 milyon TL'lik yatırım yapmayı düşündüklerini kaydetti.

“BAYİ SAYISINI ARTIRMAK İSTİYORUZ”

İddia oyunun devreye girmesiyle Türk sporuna önemli katkılar sağlandığını belirten Özak, “Bayi sayısını artırmak istiyoruz. Çünkü, 20 bin kişiye istihdam sağladık. Oyun çeşitliliğini geliştirmek, illegal bahis ve ve kumarı engellemek istiyoruz. Hasılatı artırarak çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi.

Özak, lisanslı sporcu sayının çok az olduğuna işaret ederek, “Milli Eğitim Bakanlığımız ile bir protokol yaptık. Artık 'ya eğitim, ya spor' yerine 'hem eğitim, hem spor'u şiar edindik. Okullarımızdaki ve takımlarımızdaki sporcu sayısını artırmak istiyoruz. Mevcut beden eğitimi dersini kaldırarak daha çağdaş bir dersi getireceğiz. Haftada belki de 5 saate çıkararak daha sağlıklı bir anlayışla spor, sanatı ve kültürü çocuklarımızla tanıştırmak istiyoruz. Bu, hem sporcu sayımızı artıracaktır, hem olimpiyatlarda ve uluslararası organizasyonlardaki başarımızı artıracaktır” diye konuştu.

FİBA'DAN ÖVGÜ

Devlet Bakanı Özak, Dünya Basketbol Şampiyonası'nı Türkiye'de düzenlediklerini anımsatarak, organizasyon için yapılan tesislere değindi. Özak, “Geçen hafta bir toplantı için İngiltere'ye gittim. FİBA Genel Sekreteri, 'tarihimizde yapılan en iyi organizasyon oldu' dedi. Ülke olarak bundan gurur duyuyoruz. Basketbol Milli Takımımız da hepimizi gururlandırdı” dedi.

Gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek diğer organizasyonlar hakkında da bilgi veren Özak, 2010 yılı Ekim ayı itibarıyla dünya şampiyonalarında 32 altın, 46 gümüş, 74 bronz, Avrupa şampiyonalarında 85 altın, 91 gümüş olmak üzere turnuvalarda toplam bin 382 adet madalya kazanıldığını söyledi.

Özak, 19 milyon 480 bin TL ödül verildiğini de söyledi.

“HER YERDE TESİS İSTENİYOR”

Türkiye'de gençlik ve spor faaliyetlerine verilen önemin giderek arttığını belirten Devlet Bakanı Özak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her gittiğimiz yerde bizden spor tesisi istenmektedir. Bu bizi mutlu etmektedir. Gençlerimizin spor yapması bizim en büyük arzumuzdur. Çünkü, spor hastaneye daha az gitmek, sağlıklı bir toplum, güleryüz, hoşgörü demektir. Biz de yatırım ödeneklerinin az olduğunu devamlı olarak Sayın Başbakanımıza ve hükümetimize söylüyoruz. Öyle inanıyorum ki önümüzdeki dönemde düşündüğümüz rakamları alabileceğiz. Özellikle yıllardır devam eden projeleri bir an evvel bitirmeyi planlıyoruz. Yüzme havuzu olmayan illerin yüzme havuzlarını 2011 yılı içinde bitirmeyi hedefliyoruz.”

-YURTKUR-

Özak, YURTKUR bütçesini sunarken de 2002 yılında 45 TL olan aylık kredi miktarının 2010 yılında 200 TL'ye yükseltildiğini anımsattı.

Katkı kredisi tahsilatlarında da gelişmeler kaydedildiğini belirten Özak, 1962 yılından 2002 yılına kadar 40 yılda 27 milyon 400 bin TL tahsilat yapılırken, 2003 yılından bu yana 2 milyar 528 milyon TL tahsilat gerçekleştirildiğini söyledi.

Takipteki kredi borçlarının yeniden yapılandırıldığını anlatan Özak, 2003 yılından bu yana 64 bin 333 kapasiteli 153 adet blok yurdun hizmete açıldığını ifade etti. Özak, “Yatırım programımızdaki projelerin bir an önce tamamlanmasına azami gayret sarf edilmekte olup, bu projelerin tamamlanmasıyla 2013 yılı sonuna kadar mevcut yurt kapasitemize yaklaşık 78 bin 900 kapasite daha ilave edilmiş olacaktır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!