Zorunlu enerji tasarrufu mu geliyor?

Güncelleme Tarihi:

Zorunlu enerji tasarrufu mu geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2022 11:55

Rusya’nın, ‘Kuzey Akımı 1’ doğal gaz hattındaki bakım ve onarımı gerekçe göstererek Almanya’ya gaz tedariğini yüzde 60 oranında azaltmasına yönelik çözüm aranıyor. Federal Ekonomi Bakanlığı’nın kış aylarında olası bir gaz sıkıntısı yaşanması durumunda enerji tasarrufunu zorunlu kılan bir yasal düzenleme yapabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

ARD televizyonunda ana haber bülteninde konuşan Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), “Eğer depolama hacimleri artmazsa, gerekirse yasalarla da tasarruf etmek için daha fazla önlem almamız gerekecek” dedi. Bakan Habeck, bunun binalarda öngörülen minimum sıcaklığı düşürmek anlamına gelip gelmeyeceği sorusuna, “Bunu henüz derinlemesine incelemedik. Bu konuda katkıda bulunacak tüm yasalara bakacağız” yanıtını verdi.

Zorunlu enerji tasarrufu mu geliyor

Almanya’da şu anda gaz depolama tesislerindeki doluluk oranının yüzde 56 civarında olduğu belirtilirken, ancak bunun yeterli olmadığı açıklandı. Habeck, “Yüzde 56 ile kışa giremeyiz. Dolu olmaları gerekiyor. Aksi halde gerçekten açığımız büyük” diye konuştu. Durumun ciddi olduğunu vurgulayan Habeck, ancak şu anda arz güvenliğinin garanti edildiğini ifade etti. Kış aylarında gaz sıkıntısı olması durumunda atılacak ilk adımın kömürle çalışan ısıtma tesislerini harekete geçirmek olacağını belirten Habeck, daha önce yaptığı gibi şirketlere ve vatandaşlara enerji ve gaz tasarrufu yapmaları için çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

10 YILLIK ORTALAMANIN ÜZERİNDE
Alman Şehirler ve Belediyeler Birliği de benzer şekilde yasal olarak enerji tasarrufu yapılmasına imkân sağlayacak değişiklikleri savundu. Birlik adına Rheinische Post gazetesine konuşan Genel Müdür Gerd Landsberg, ev sahiplerinin 20 ila 24 derecelik bir sıcaklık sağlamakla yükümlü olduğuna dikkati çekerken, “Bunun değiştirilmesi gerekiyor. 18 veya 19 dereceli bir apartman dairesinde bile hâlâ iyi bir şekilde yaşanabilir ve herkes bunu nispeten küçük fedakârlıklarla destekleyebilmelidir” dedi.
Almanya, Rusya-Ukrayna savaşından önce gazının yüzde 55’ini Rusya’dan alıyordu. Aktüel olarak ise yaklaşık yüzde 35’i Rusya’dan sağlanıyor. Şimdiye kadar geri kalanlar çoğunlukla Hollanda ile Norveç’ten ve bir ölçüde de Belçika’dan sağlanıyordu. Gaz tüketiminin şu anda bir önceki yılın değerlerinin altında ancak 10 yıllık ortalamanın üzerinde olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!