Güncelleme Tarihi:
Kente gelen turistler zeplinle tura katılabiliyor. Türk Hava Yolları bu kente uluslararası uçuş yapan tek şirket unvanını elinde bulunduruyor.
1900’lü yıllarda havacılığın geleceği olarak adlandırılan zeplinlerin doğduğu yer olan Friedrichshafen’e her gün uçtuklarını belirten Türk Hava Yolları Friedrichshafen Genel Müdürü İbrahim Günaydın, “2 Mayıs 2013'te Friedrichshafen seferlerine ilk etapta 4 seferle başladık. 2015 yaz tarifesiyle birlikte haftada 7 gün uçmaya başladık. Bu bize artı katkı sağladı. İstikrarlı bir şekilde yolcu artışını gözlemleyebiliyoruz. Burada Zeplinle uçuşlar yapılıyor. Zeplin bir ayrıcalık. Buraya gelip uçmamak olmaz. İyi bir şekilde ilerliyoruz. Havalimanın 4 ülkeyi birleştirdiği vurgulanıyor. Güneyden yolcularımız var ve yolcu profilimiz çok farklı. Kurumsal müşteriye hitap ediyoruz. Hem Türk nüfuzumuz var hem de bizleri turistik açıdan birçok noktaya uçarken tercih eden yolcularımız var. İlk seferlere başladığımızda yolcu olarak taşıdıklarımız arasında Türk nüfusu daha fazlaydı ancak tarife yapısının iyileşmesiyle dıştan dışa uçan yolcu sayısı da arttı. Antalya'ya ciddi rakamda buradan bir turist var. Bu kentin doğal güzellikleri var. Mayıs, Ekim aylarında göle girilebiliyor ve gölde su sporları yapılabiliyor. Buradan Ortadoğu, Rusya ve Uzakdoğuya tercihleri THY ile oluyor" dedi.
ZEPLİN HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER
Havacılığın geleceği olarak adlandırılmasına rağmen, 6 Mayıs 1937 yılında üretilen dünyanın en büyük zeplini Hindenburg son uçuşunu tamamlamak üzereyken elektrik kontağından çıkan bir yangın sonucu New Jersey semalarında yanmış ve 35 yolcu yaşamını yitirmişti. Şimdilerde turistik geziler için kullanılan zeplinler ile ilgili bilgi veren sorumlu kaptan Hans Paul Stroehle şunları söyledi:
“Parkura bağlı olarak günde ortalama 15-20 uçuş yapıyorlar. Gövdenin altında bulunan kabinde 12 yolcu taşıyorlar. Rağbet çok olduğu için uzun uçuşlarda yer bulmak için 3-4 ay önceden rezervasyon yapılması lazım. Standart uçuşlarda ise yer bulunabiliyor. 75 metre uzunluğundaki Zeplinde 8 bin 500 metreküp helyum var. Helyum sayesinde kalkan zeplinde yanda 2 arkada bir olmak üzere 3 motor bulunuyor. Uçuş kumandaları lövye, kablolu uçuş sistemi kullanılıyor. Pilotlar uçuş göstergelerinin yanı sıra zeplindeki helyum gazının sıcaklık ve basınç oranını sık sık kontrol ediyor. 24 saat havada kalabilen Zeplinin tam dolu ağırlığı 8 bin 40 kilogram. Her motorun 200 beygir gücü var. Motorlarla helikopter gibi kalkıyor ve istediği yere de inebiliyor. 3 bin 300 metreye kadar yükselebiliyor. Motorların ürettiği hızla saatte 125 kilometre hız yapıyor.”
RÜZGARA BAĞLI HIZI DEĞİŞİYOR
Rüzgara bağlı olarak Zeplinin hızı değiştiğinin altını da çizen Stroehle, “Hızı saatte 500 ila 600 kilometreye ulaşabiliyor. Rüzgarı arkasına alırsa bin 500 kilometreyi aşmak mümkün. Pilotlar da özel eğitimden geçiyor ve iki pilot bulunuyor. Denge bozulmaması için iki yolcu inerken iki yolcu biniyor. Kabin camları büyük olduğu için dışarısı çok rahatlıkla izlenebiliyor. Zeplin inerken de özel bir direğe bağlanıyor” dedi.
30 DAKİKASI 200 EURO
Geçmişte yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan zeplinlerin 1997 yılında tekrar üretilmeye başlandığını ve 2001 yılından itibaren de boş olarak reklam için uçurulan modellerinin üretildiğini belirten Stroehle, "Turistik amaçlı yolcu taşıyan özel üretimlileri de bulunuyor. Dünyada biri ABD'de olmak üzere toplam 3 tane yolcu taşıyan Zeplin bulunuyor ve onlardan biri de Friedrichshafen kentinde. Kentte birçok turist Zeplinle uçuş yapmadan ayrılmıyor. 2001 yılından itibaren 120 bin kişi zeplin ile bu şehirde uçuş yaptı. Günde parkuruna bağlı olarak ortalama 20 uçuş yapan zeplin ile uçmak için dünyanın her noktasından kente gelenler bulunuyor. Evlilik yıldönümü veya doğum gününde alınan hediye bilet sayısı çoğunlukta" diye konuştu.
Yaz aylarında Türk turistlerin de aralarında olduğu çok sayıda kişi THY tarifeli uçuşlarıyla Zeplin ile uçmak için kente geliyor. Türk Hava Yolları bu kente uluslararası uçuş yapan tek şirket unvanını elinde bulunduruyor.
Zeplinle tura katılmak isteyenler, 30 dakikası 200 Euro, 90 dakikası 595 Euro, 120 dakikası için ise 785 Euro ödüyor.