Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2015 12:40
Avrupa Merkez Bankası, piyasaya her gün 2 milyar Euro sürüyor. Bu işin sonu nereye varacak ve bu politika kimin yararına?
Süper Mario lakaplı Mario Draghi’nin başındaki Avrupa Merkez Bankası bir haftadır tahvil satın alıyor. Ayda 60 milyar Euro, 2016 Eylül ayı sonuna kadar ise 1.2 trilyon Euro piyasaya sürülecek. Bu şu anlama geliyor: Günde piyasaya 2 milyar Euro pompalanıyor. Bu parayla devlet ve özel şirketlerin tahvilleri satın alınıyor. Amaç sıfır faiz kredi politikasıyla yatırımları teşvik etmek. Enflasyonu yüzde 2 sınırına yükseltmek.
Tarihte eşi benzeri olmayan bu politikanın sonu nereye varacak? Ucu tamamen açık bir deney bu. Draghi’nin politikası darboğazdaki Avrupa’yı kurtaracak mı? Bu politika kime yarar kime zarar sağlayacak?
ZAMLAR YOLDA
Piyasaya milyarlarca Euro para sürme politikası daha ilk haftada etkisini gösterdi. Euro
dolar karşısında 12 yılın en düşük seviyesine indi. 1 Euro 1.05 dolardan işlem gördü. Euro’nun ucuzlamasıyla Avrupa pazarından ihracatın artması bekleniyor. Ama ithalat ürünleri pahalanacak. Petrolde fiyat artışı hemen kendini gösterdi ve benzin fiyatları yükselmeye başladı.
Sıfır faiz politikası uzun vadede, hayat sigortalarını ve işyeri emeklilik kasalarını da zora sokacak. Primleri faizlerle değerlendiren sigorta şirketleri vaat edilen miktarı ödeyemeyecek. Daha şimdiden sağlık sigortalarının gelecek yıldan itibaren primlere en az 50 Euro zam yapmak zorunda kalacağı konuşuluyor.
KÜÇÜK ADAM KAYBEDECEK
Sıfır faiz ve Euro’nun değer kaybıyla
borsa tavan yaptı. Emlak fiyatları el yakıyor. Bu politikanın kazananları bankalar ve yatırımcılar olacak. Maaşıyla geçinen ve emekliliğini, tasarruf ve hayat sigortasıyla güvence altına almak isteyen geniş kesim bu politikanın en büyük
kaybedeni görünüyor.
Avrupa Merkez Bankası çarşamba günü Frankfurt’ta 1.3 milyar Euro’ya mal olan merkez binasının açılışını kutlayacak. Çok sıkı güvenlik önlemleri altında. Çok dar bir çevre içinde. Sayılı basın mensubu içeri alınacak. Kutlamalara karşı Blockupy Birliği büyük bir gösteri düzenliyor. İtalya, Fransa, Danimarka, Hollanda, Avusturya ve İsveç’ten otobüsler tutuldu. Göstericiler “Frankfurt’u bloke edeceğiz” diyor.
Polis Avrupa Merkez Bankası binasının etrafını şimdiden güvenlik bariyerleriyle çevirdi. İşte Avrupa Merkez Bankası’nın izlediği politikanın en büyük gizli riski bu: Halkın Avrupa Merkez Bankası’na öfkesi kabarıyor.