Zanaatkarlar uyum tartıştı

Güncelleme Tarihi:

Zanaatkarlar uyum tartıştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2011 15:51

Alman Zanaatkarlar odası Birliği tarafından düzenlene Uyum Forumu'nda konuşan Devlet Bakanı Maria Böhmer, güvenin uyum için temel şartlardan biri olduğun söyledi. Toplantıya Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de katıldı

Haberin Devamı

ALMANYA Zanaatkarlar Odası Birliği “2011 Uyum Forumu” düzenledi. Berlin'de gerçekleştirilen bir günlük oturuma, Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de katıldı. Toplantıya ev sahipliği yapan Odalar Birliği Başkanı Otto Kentzler, el sanatları mesleğinde çalışan her 5 kişiden birinin göçmen kökenli olduğunu belirtirken, “Bu da meslek eğitiminde, iş hayatında ve toplumsal alanda uyumun başarılı olduğunun ispatıdır” dedi.

Toplantıda söz alan Bakan Böhmer, uyumun aidiyet hissiyle gerçekleşebileceğini söylerken, güven duymanın uyumda temel şartlardan biri olduğunu kaydetti. Thilo Sarrazin'in “Almanya Kendini yok ediyor” adlı kitabına da değinen Bakan Böhmer, “Kitabın ilk sayfasını okur okumaz bunun tek taraflı yazıldığını ve başarılı örneklerin görmezden gelindiğini anladım” dedi. Bakan Böhmer 2011 yılının uyum yılı olacağını belirtirken, son 5 yıl içerisinde bu alanda uyum kursları gibi önemli adımların hayata geçirildiğini ifade etti. Yabancı diplomaların tanınması konusuna da değinen Bakan Böhmer, özellikle el sanatları meslek alanlarında kalitenin düşmeyeceği garantisi verdiklerini belirtti.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise Almanya'da uyumun tarihinin çok eskilere gittiğini belirtti. Osmanlı ile Almanya'nın 1. Dünya Savaşı sırasında müttefik olduklarını kaydeden Cem Özdemir, ancak bundan daha önce 19.yüzyılda, yüzden fazla Osmanlı gencinin meslek eğitimi almak için Almanya'ya geldiğini hatırlattı. Almanya'daki uzman açığına değinen Özdemir, yapılan araştırmaların, 2009 yılında uzman açığı nedeniyle 10 ile 15 Milyar Euro'luk bir maddi kaybı ortaya koyduğuna dikkat çekti. Uyumun temel anahtarının eğitim olduğunu vurgulayan Cem Özdemir, özellikle göçmen kadınların iş hayatına kazandırılmasının bu alanda yapılacak en önemli kazançlardan biri olacağını söyledi.

Konuşmalar sonrası yapılan panele ise, Bakan Maria Böhmer ve Cem Özdemir'in yanısıra, Münih Zanaatkarlar Odası'ndan Duran Dolu, Dortmund'da gözlükçülük işletmesi bulunan Gülcan Urul ve Alman-Yunan Ekonomi Birliği Yöneticisi Christina Alexoglou-Petelkos katıldı. İşletmelere çırak kazandırmak için çalışmalar yürüten Duran Dolu, göçmen kökenli gençlerin meslek eğitim yeri bulmada karşılaştıkları sorunlara değindi. Duran Dolu, “Dil burada en büyük sorunu oluşturmuyor. Küçük işletmeler göçmen kökenli gençlere yeteri kadar fırsat sunmuyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli Alman işletmeler, gündemdeki politik tartışmalardan çok etkileniyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!