Zamanının en çılgın projesi

Güncelleme Tarihi:

Zamanının en çılgın projesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2013 12:51

Kentin sembolüKöln Katedrali,kelimenin tamanlamıyla birrekorlar abidesi.Günde 20 binkişinin gezdiğikatedral yıldaaltı milyon kişiyeevsahipliğiyapıyor. 157 metreuzunluğundakikuleleri ilezamanının enyüksek binasıolarak inşaaedilen katedral,Avrupa’nın ikincidünyanın en büyük üçüncü kilisesi.

Haberin Devamı

KÖLNER Dom ya da Türkçe tanımıyla Köln Katedrali, yüzyıllardır kentin sembolü.

1248’de temeli atılan, 1880’de tamamlanan katedrali görmek için yılda altı milyon insan Köln’e geliyor. Almanya’nın en çok ziyaret edilen tarihi binalarından olan Dom’u, günde ortalama 20 bin kişi geziyor. 157 metre yüksekliğiyle kentin bir çok bölgesinden rahatlıkla farkedilen Dom’u 20 kilometre uzaktan görmek mümkün.

Rakamlara bakıldığında Dom için tam bir ‘rekorlar abidesi’ denilebilir. Temeli atıldığında Köln halkının tamamını içine alacak büyüklükte tasarlanmış. 1248’de Köln’de yaşayan 20 bin kişi aynı anda Dom’da bulunabilirmiş.

Şöyle de düşünülebilir; Bugün nüfusu bir milyon olan Köln’de bir milyon kişinin sığabileceği bir ibadethane yaptırmak gibi ‘çılgın bir proje’. Binanın çevresi devasa camlarla kaplı.

Camların kapladığı toplam yüzey 10 bin metrekare. Bu da yaklaşık 30 katlı bir gökdelenin dış cephesini kaplayacak cama denk geliyor.

Dom, inşaatın tamamlandığı 1880’de 157 metreyle dünyanın en yüksek binası konumundaydı.

24 TONLUK ÇAN NASIL TAŞINDI
Katedralin kulesinde ise akıllara durgunluk veren büyüklükte bir çan asılı. Çanın toplam ağırlığı 24 ton. Yani beş filin ağırlığında. “24 tonluk çanı o dönemde oraya nasıl taşımışlar?” diye soranlar olabilir.

Çan kuleye taşınmamış, doğrudan kulede dökülüp imal edilmiş. Unesco tarafından 1996’da Dünya Kültür Mirası ilan edilen Köln Katedrali, Ulm’deki Münster’den sonra Avrupa’nın en büyük ikinci, dünyanın üçüncü büyük kilisesi olarak kabul ediliyor.

Gotik tarzda inşa edilen yapı bir çok unsuru bir müthiş bir armoniyle bir araya getirmesiyle de biliniyor. Özellikle süsleme sanatının doruğa çıktığı katedralde Hıristiyanlarca kutsal sayılan Azizlerin ve din önderlerinin heykelleri dikkat çekiyor.

İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde Köln’e havadan yağan bombalardan Dom da nasibini aldı. Tahrip gücü yüksek 14 bombanın isabet ettiği katedralde buna rağmen ciddi hasar meydana gelmedi. Uzun yıllar süren restorasyonlar sonucunda kilise yeniden onarıldı. Ama çevre ve iklim şartlarından oluşan zararların giderilmesine yönelik bakım çalışmaları halen sürüyor.

Bir inanışa göre, Dom’da onarım çalışmaları tamamen biterse kıyamet de o vakit kopacakmış. Bu yüzden Kölnlüler bir türlü tamamlanmayan bakım çalışmalarını da anlayışla karşılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!