Güncelleme Tarihi:
Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şan, Hürriyet Gazetesi aracılığı ile Avrupa'daki onbinlerce ortağına seslendi: "Zamana ihtiyacımız var". Eylül 2007'de şirketin başına yeni bir yönetimin geldiğini açıklayan Şan, "Şirketi sıkıntılı bir dönemde devraldık. Geçmişte hatalar yapıldı. Biz ise bunları düzeltmeye çalışıyoruz. Biraz zamana ihtiyacımız var" diye konuştu.
İflas etti
Kendisi de yıllarca Almanya'da yaşadığını, Siemens'te çalıştığını ve 1997'de Türkiye'ye döndüğünü söyleyen Ahmet Şan, "Yıllar önce yatırımlara iyi niyetle başlandı. Ancak devlet mekanizmalarıyla bazı anlaşmazlıklara düşüldü. Zamanında sermaye artışına bürokratik engel nedeniyle izin verilmeyince Kombassan Holding'in yanı sıra Türkiye'de Kombassan Tarım İnşaat ve Lüksemburg'da da Kombassan S.A kuruldu. Lüksemburg'daki şirket açılan davalar sonucu iflas etti" dedi.
Herkesin kaydı var
Toplam 76 bin ortakları olduğunu, bunların 60 bininin Avrupa'dan olduğunu kaydeden Şan "Bütün ortakların dosyaları sandıklarda bizde mevcut. Ortakların hepsi, Sermaye Piyasa Kurulu'na (SPK) kayıtlı hisse senedine sahipler. Yani bir anonim şirket var ve bu şirketin ortakları var. Her ortağın elinde hisse senedi var. Bizim eskiyle bir alakamız yok. Şirket bankaların eline düşmek üzereyken biz yeni yönetim olarak müdahale ettik. Ekonomik olarak ayağa kaldırdık. Borçların büyük bir kısmını kapattık. Çok az bir borç kaldı. Ortaklarımız bunu ancak ileriki zamanlarda anlayabilirler" bilgisini verdi.
Senetler borsada satılırsa
1997'den-2007'ye kadar Kombassan'a ait plastik fabrikasının müdürlüğünü yaptığını da hatırlatan Şan "Ortak parasını geri alabilir mi?" sorumuza şu cevabı verdi: "Biz ortaklarımızın elindeki hisse senedinin satılabilmesini sağlamak istiyoruz. Sermaye Piyasa Kurulu'na kaydını bunun için yaptırdık. Bir sonraki adım, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) kota ettirmek olacak. Onun için tahminen 1,5 yıl zamana ihtiyacımız var. SPK, bize iki tane çatı şirketini birleştirmemiz ve oluşacak olan şirketin hisse senedini İMKB'ye kota ettirmemiz tavsiye edildi. Bunun için zamana ihtiyaç var. O zaman ortak İMKB'deki hisse senedini o günkü fiyattan satabilir. Parasına o zaman kavuşabir."
Kimse dava kazanıp para alamadı
Bugüne kadar dava açılarak para alınmadığını da iddia eden Ahmet Şan "Diyelimki dava kazanıldı. Şirketin o kadar talebi karşılayacak parası yok ki dagıtsın. Şirket şuan çalışıyor.
İKİ AVUKATTAN GÖRÜŞ
Avukat Ümit Akça: "Zaman kazanmaya çalışıyorlar"
AVUKAT Ümit Akça şunları söyledi: "Borsaya girmeleri o kadar da kolay değil. Holdingler arasıda bunu şuana kadar sadece İttifak Holding başardı. Onlar da profesyonel yönetildiği ve haklarında fazla dava açılmadığı için girebildiler. Bizler de dava açılmadan çözüm olsun isterdik. Ancak şuana kadar bir çözüm bulunamadı.
Mal varlığı dağıtılır
Dava açılması halinde şirketin iflas edebileceği söyleniyor. Bu doğru. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki şirketin belli bir mal varlığı var. İflas durumunda mal varlığı pay sahiplerine dağıtılır. Yani mağdurlar parasını geri almış olurdu. 1-2 yıl daha zamana ihtiyacımız var diyerek zaman kazanmaya çalışıyorlar. Sorumluluk bizden çıksın diye borsaya girmek istiyorlar. Ortakların zaman aşımından faydalanmamaları için zaman geçmesini istiyorlar. Bu sene sonua kadar dava açmayan hak talep edemeyecek.
Avukat Ünal Taşhan: "Bu bir çelişki"
Avukat Ünal Taşhan şunları söyledi: “Şu andaki yönetim kurulu başkanı Haşim Şahin Kombassan’ın kuruluşundan beri Kombassan’ın Yönetim Kurulu’nda ikinci başkanlık yaptı. Haşim Şahin aynı zamanda Haşim Bayram’ın birinci dereceden akrabasıdır. Geçmiş dönemi yok sayamazlar. Sözde çözüm için çalışıyorlarmış, zamana ihtiyaçları var. Biz bu ifadeleri, sözlü ve yazı olarak çok duyduk. Türkiye“de şu an itibariyle Kombassan“a karşı çoğu alacak davaları zaman aşımı nedeniyle kazanılması imkansız duruma gelmiştir. Bizim görüşümüze göre Almanya“da zaman aşımı 01.01.2012 tarihden itibaren geçerli olacaktır. Bu da neden Kombassan 1,5 yıl zaman istediğini göstergesidir.
Nasıl batacak?
Kombassan İnşaat Tarım Şirketi, 01.07.2009'da SPK kaydına alındı. SPK“ya verilen rapora göre, 58 bin 247 ortağı var. Aynı rapora göre şirketin öz sermayesi 1 milyar 350 milyon TL. Yine aynı raporda bu şirkete karşı açılan davaları, kaybetmesi durumunda yaklaşık 11 milyon euro ödemeleri gerektiği belirtmektedir. Öz sermayesi yaklaşık 600 milyon euro olan bir şirket nasıl oluyorda 10 milyon ödeyince battıyor. Bu bir çelişki. İşin özü şu, Kombassan mağdurların dava açmasını önelemeye çalışıyor.